POPISIVAČU NE MORATE DA ODGOVORITE NA OVA 3 PITANJA Na sva ostala morate - po zakonu
Foto: Alo/ilustracija

Ipak, postoje tri pitanja na koja ne morate da date odgovor ako ne želite.

Postoje pitanja koja su naizgled neobična, poput onog koje se postavlja muškarcima – koliko biološke dece imaju ili pitanja gde je živela majka u momentu rođenja deteta.

Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Petar Korović ističe da su sva pitanja logična, iako možda ne izgledaju odmah tako.

"Deca iz seoskih sredina se rađaju u porodilištima najbližih gradova, i onda se u ličnim podacima navodi mesto gde su se rodili, a ne gde su živeli. U nekom selu, analizom podataka ispostavilo bi se da se nije rodilo nijedno dete, jer piše da su se rodili u opštini. Ovako dobijamo pravu informaciju gde ste živeli po rođenju", navodi Korović.

Svi podaci koji se daju popisivaču su bezbedni i nigde neće biti publikovani, koriste se samo u statističke svrhe. Nijedna druga institucija ne može da ih koristi. To je garantovano Zakonom o popisu stanovništva, Zakonom o statistici, Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Na koja pitanja ne mora da se odgovori

Zakonska obaveza je da se odgovori tačno popisivaču na postavljena pitanja.

Ako neko ne želi, postoje tri pitanja na koja ne mora da se da odgovor – o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.

Pratite nas i na Telegramu!

Komentari (0)

Loading