STRAH OD RESTRIKCIJA I NESTAŠICE STRUJE Mnogi građani rade jednu stvar na koju nisu obraćali pažnju godinama (VIDEO)
alo Mašanori Jošida

Narodno verovanje da je videti dimničara velika sreća ovih dana potvrđuju mnogi koji ih zovu da im očiste dimnjake koji godinama stoje zapušteni.

Od kada je zahladnelo, usijao nam se telefon, rekli su nam u Komunalnom preduzeću „Dimničar“ - zovu i oni koji nikada nisu čistili dimnjake na svojim kućama i stanovima!

Zajedno na terenu

A šta rade odžačari na terenu, koliko traje intervencija i na kakve prepreke nailaze, istražila je ekipa Alo!. Ranom zorom krenuli smo na teren sa jednim timom dimničara.

STRAH OD RESTRIKCIJA I NESTAŠICE STRUJE Mnogi građani rade jednu stvar na koju nisu obraćali pažnju godinama (VIDEO)

alo Mašanori Jošida

 

Ljubazni, nasmejani, u crnim odelima, kao da ćemo u šetnju, a ne na krov kuće, Predrag Tišma, sa svojim kolegom nas je poveo u Mirijevo, gde su sređivali dimnjak koji nije čišćen tri godine. Njima visina i penjanje na krovove ne predstavljaju problem, sigurni su u sebe.

Čišćenje dimnjaka su radili sa unutrašnje strane kuće. Vlasnik im je obezbedio lak pristup i sve se odvijalo brzo.

Male tajne velikih majstora

Tišma je za Alo! rekao da od zaprljanosti dimnjaka zavisi koliko treba vremena za njegovo čišćenje. Oni koji to rade  redovno svake godine doprinose štednji i optimalnom korišćenju energenata, što nije slučaj kada je ložište zapušteno.

STRAH OD RESTRIKCIJA I NESTAŠICE STRUJE Mnogi građani rade jednu stvar na koju nisu obraćali pažnju godinama (VIDEO)

alo Mašanori Jošida

 

- Ljudi koji nas pozivaju treba samo da oslobode prostor da mi lako dođemo do vrha, gde se nalazi odžak. U zavisnosti od toga da li se treba penjati na krov ili ne, da li je pristupačno, ako je sve u redu posao se završi za pola sata - objasnio je on.

Prema njegovim rečima, sređivanje je najbolje raditi posle grejne sezone ili bar pred početak, kao što je sad.

- Imamo pet, šest ekipa, jedna koju čine dva člana može da obavi od 15 do 20 intervencija, to znači da očistimo stotinak dimnjaka dnevno. Kad nije sezona od poziva do odlaska na teren prođe dan, obično idemo od danas za sutra, sada se malo duže čeka, ali ne previše. Na primer, na današnje čišćenje dimnjaka ova porodica je čekala dva dana - rekao je Tišma, i dodao da rade od 8 do 20 časova od ponedeljka do petka, a kad počne grejna sezona, od 15. oktobra i subotom.

U zgradama - problem

U poslednje vreme imaju sve više poziva od upravnika stambenih zgrada, u kojima situacija sa dimnjacima nije sjajna.

- U zgradama postoje dimnjaci, ali su uglavnom zapušteni, jer se ti objekti greju na toplanu, a kroz dimnjake su provodili kablove, ventilaciju od kuhinje, kanalizaciju… U slučajevima kada naiđemo na neka strana tela, najčešće kablove od TV, prekidamo radove jer ne smemo to da diramo - naglasio je Tišma i dodao da je veoma opasno da se peći priključe na odžak bez prethodne provere, jer to može izazvati požar, zagušenje i ko zna kakve još sve ozbiljne probleme u čitavoj zgradi.

Cigla brža od dimničara

Naš sagovornik je godinama na terenu i tu je bilo različitih situacija od onih teških do zanimljivih koje će pamtiti čitavog života. U sećanju mu je najviše ostala komšijska smicalica.

- Vadili smo ciglu iz dimnjaka stambene zgrade, mi je izvadimo, vratimo se u poslovnicu, čovek ponovo zove, komšija ispod njega opet spustio sledeću ciglu, tako da je tada bilo - cigla brža od dimničara - prisetio se Tišma, i dodao da se ipak znalo koji je komšija u pitanju.

Svake treće godine čisti dimnjak

Ljubiša Stojković iz Mirijeva, koji se greje na drva, svake treće godine čisti dimnjak na svojoj kući.

STRAH OD RESTRIKCIJA I NESTAŠICE STRUJE Mnogi građani rade jednu stvar na koju nisu obraćali pažnju godinama (VIDEO)

alo Mašanori Jošida

 

- Odžak je širok, imamo kotao, i on se teško zapuši. Za ovu sezonu smo kupili drva, 20 kubika, jer ne znamo kakva  će situacija biti sa strujom, imamo i TA peći. Celu kuću grejemo, zato nam je bilo najvažnije da obezbedimo potrebne energente, drva sam kupio u prvoj polovini godine, po ceni od 9.000 dinara, kad su bila jeftinija - rekao je naš domaćin i dodao da je njegovoj porodici priprema za grejnu sezonu na vreme najvažnija jer, kako kaže, to se prvo obezbedi, a posle šta preostane.

Nema škole za odžačare

Odžačara trenutno u Beogradu ima 55 i to je dovoljno za potrebe prestonice, ali naslednika nema. Nekada su se školovali u Građevinskoj školi, ali je ovo zanimanje postepeno izbrisano iz obrazovnog sistema. Odžačar se može postati posle obuke koju radi  preduzeće „Dimničar“ i traje tri meseca. Oni imaju beneficirani radni staž i moraju pre svega biti zdravi.

Obavezno čišćenje dimnjaka kod grejanja na gas i u ugostiteljskim objektima

Sagorevanje gasa je bez mirisa i nevidljivo, sagoreva pri nižim temperaturama i dovodi do kondenzacije u dimnjaku. Ovaj kondenzat je veoma agresivan i nagriza dimnjake i dimne kanale, preporučuje se da se u takve dimnjake ugrađuju fleksibilne cevi kako bi se zaštitili od brzog propadanja.

Ugostiteljski objekti treba da vode računa o masnoj ventilaciji. Prilikom kuvanja dolazi do isparenja koja se kondenzuju na zidovima ventilacije, a s obzirom na to da se uglavnom kondenzuje masnoća, koja lako gori, potrebno je redovno održavanje da bi se sprečio požar.

Pratite nas na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading