TERAĆE VAS MALER CELE GODINE Danas slavimo roditelje Presvete Bogorodice, evo šta nikako ne treba raditi
Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva praznuje ih 22. septembra, a ovaj dan prati i jedan lep običaj na koji ne bi valjalo zaboraviti.

Ovaj dan, omiljen u našem narodu, ima više imena. Zovu ga Jaćimana, Jaćimovdan ili Ćimijana, od narodnih imena Aćim i Ana.

Običaji

Brojni običaji vezuju se za današnji praznik, koji je u crkveni kalendar upisan crnim masnim slovom, pa bi trebalo izbegavati kućne poslove.

Ovaj praznik takođe prati običaj da svako ko može da pomogne drugome treba da pripazi i da milostinju ne daje s gordošću, nego sa mišlju da je onaj kome se daje milostinja bolji od nas. U suprotnom, vrlina nije vrlina ako se pomeša s grehom.

U pojedinim delovima Srbije postoji običaj da se na dašanji dan dele pokloni dragim osobama koji bi trebalo da budu umotani u crveni papir, ili imaju neki crveni detalj na sebi.

Na kraju, verovanje za današnji dan kaže da bi trebalo da se provede u krugu porodice, a posebno sa roditeljima. Trebalo bi da se izbegavaju svađe, jer ko se u krugu porodice posvađa na današnji dan, teraće ga maler čitave godine.

Istorija

Pravedni Joakim bio je iz plemena Judina, potomak cara Davida, Ana iz plemena Levijeva. Živeli su 50 godina u braku, ali bez dece, pa su, po tadašnjem shvatanju i verovanju, smatrani velikim grešnicima.

Ipak, nisu gubili nadu i veru, već su se danonoćno molili za Božije čudo i dar. Gospod im ispuni želju pa su dobili kćer, sv. Devu Mariju, najuzvišeniju od svih rodova ljudskih.

Kada je Marija rodila Hrista, Joakim i Ana postali su bogooci, tj. bogopraroditelji.

Joakim se upokojio po predanju u 80. godini života, a Ana se preselila u Jerusalim, gde je proživela još dve godine i upokojila se u 79. godini.

Ovaj dan, omiljen u našem narodu, ima više imena. Zovu ga Jaćimana, Jaćimovdan ili Ćimijana, od narodnih imena Aćim i Ana.

Neke srpske familije slave ga kao krsnu slavu, a druge kao zavetni dan.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading