GDE IĆI NA MORE U OKTOBRU? Kažu da su cene "smešne", a nema gužvi, ovo odredište izbegavajte
Alo

Mnogi ljudi biraju da idu na letovanje van sezone zbog nižih cena, a i zbog manjih gužvi. Letovanje u oktobru nosi sa sobom dozu rizika zbog vremena koje može da bude promenljivo, ali ako se sve kockice poklope, to može biti nezaboravno iskustvo i potpuni užitak. Ono što je najvažnije i od čega praktično celokupno iskustvo zavisi jeste odabir prave destinacije.

Kakva je Grčka u oktobru?

Svakako je dobro držati se početka meseca, odnosno otići što ranije, kako biste imali veće šanse za lepo vreme i mogućnost kupanja. Naravno, Grčka je mnogo više od lepih plaža i brčkanja u moru, pa je sigurno da ćete, za koju god destinaciju da se odlučite, imati šta da obilazite i istražujete ako Vas vreme ne posluži. Iskustva kažu da sever Grčke i Halkidiki, koji su omiljena odredišta srpskih turista, u oktobru treba izbegavati. Iako su temperature vazduha uglavnom prijatne, more uglavnom nije za kupanje.

Mnogo je sigurnije i bolje odlučiti se za južni deo zemlje. Kako je letovanje na ostrvima na jugu Grčke često prilično skupo za mnoge naše turiste, vansezonske niže cene smeštaja mogu biti odlična prilika da se posete i ove lepote.

Gde letovati u Grčkoj u oktobru?

Rodos i Krit izdvojili su se na samom vrhu liste preporuka. Krit se može pohvaliti sa velikim brojem sunčanih dana godišnje i sezona se proteže i tokom novembra! Turisti navode da tada nema gužvi, ali ostrvo nije pusto. I dalje ima turista, a sadržaji poput restorana i radnji su i dalje otvoreni.

Magična ostrva Kiklada, među najlepšim u Grčkoj, takođe se toplo preporučuju. Santorini i Mikonos su verovatno najpoznatije i najekskluzivnije grčke destinacije širom sveta, a samim tim u jeku sezone ne samo da su prilično skupe, već i horde turista svakog leta stvaraju tolike gužve da je skoro nemoguće uživati u njihovim čarima. Zato je oktobar jedan od najboljih perioda za posetu, dok iskustva turista kažu da se tada temperature kreću oko idealnih 30 stepeni.

Kipar u oktobru?

Zbog njegovog položaja, mnogi turisti kao jedan od najsigurnijih izbora za letovanje u oktobru predlažu i Kipar. Iako nije Grčka, Kipar je još jedna destinacija koju možete uzeti u obzir ako na odmor idete kasnije. Sezona na Kipru traje do kraja novembra, a letovališta su u oktobru i dalje puna.

Ne treba zanemariti ni ostala Kikladska ostrva koja iako zadivljujuća, često ostaju u senci prethodna dva - istražite Paros i Antiparos, Milos, Naksos, Serifos, Amorgos Plaže na Kipru su i dalje pune tokom oktobra, a cene smeštaja su dosta povoljnije nego u ostalim mesecima. Za one kojima je važno sunčanje i plivanje, preporuka je da na Kipar idete pre kraja oktobra, jer nakon pomeranja časovnika na zimsko vreme dani su osetno kraći i već oko 16:30 kupači odlaze sa plaža.

Tokom oktobra Kipar u proseku ima jedan do četiri kišnih dana, a prosečna maksimalna temperatura je 27°C na zapadnoj obali.

 

Veliko je interesovanje za Lefkadu u oktobru, posebno zato što se smatra jednim od najboljih odredišta za septembarsko letovanje. Ipak, treba imati u vidu da turisti koji su je tada posetili prenose da je veliki broj sadržaja tada već zatvoren i nedostupan turistima. Van toga, temperature su veoma prijatne i još uvek se može kupati u moru.

Krf je takođe čest i dobar izbor, Srbima posebno drag, s tim što jedan od članova naše grupe upozorava na izrazito hladnu vodu u Sidariju. Turisti su iznosili i pozitivna iskustva sa Peloponezom i Nafpliom, jednim od najromantičnijih grčkih gradova, Karpatosom, Kefalonijom, Zakintosom, Glifadom, Kosom.

Kažu da su u živopisnoj Pargi uživali na temperaturama od 30 stepeni tokom oktobra, a da se na ostrvu Egina može kupati čak i u novembru. Na kraju, zanimljiva opcija za oktobarsko putovanje u Grčku može da bude i Atinska rivijera. Kombinacija poseta okolnim plažama nedaleko od Atine i obilazaka neprocenjivih znamenitosti koje jedan od najstarijih gradova na svetu i kolevka zapadne civilizacije ima da ponudi, je pun pogodak za sve zaljubljenike u ovu zemlju.

U svakom slučaju, Grčka u oktobru pruža mogućnosti za nezaboravnu avanturu, a bez gužvi i letnje vreline mnogi će daleko više uživati istražujući je. Kada izaberete svoje idealno ostrvo za oktobarsko putovanje, pogledajte na našem sajtu smeštaj u Grčkoj kao i smeštaj na Kipru.

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading