CEO SVET NA JEDNOM STOLU Zoran Milošević iz Pavlovaca sakuplja kovanice skoro četiri decenije
Sofija Belotić/Alo!

Danas kada se spomene selo Pavlovci, prva misao je najbolji teniser Novak Đoković koji tu gradi vilu, ali ovo mesto u Sremu krije još jednog šampiona.

Neobičan kolekcionar iz Pavlovaca, Zoran Milošević, možda je i jedini čovek na svetu koji poseduje novčanice i kovanice iz svih zvanično priznatih, ali i nekih nepriznatih država na zemaljskoj kugli.

- Prikupljanjem se bavim gotovo četiri decenije, za 13.800 dana neprekidne potrage uspeo sam da sakupim 213 različitih valuta iz 195 država sveta koje su priznate od Ujedinjenih nacija. Posedujem i novčanice zemalja koje nemaju zvanično priznanje, između ostalih Demokratske Arapske Republike Zapadna Sahara. To je država beduina, koja se otcepila duboko u pustinji Maroka, objašnjava Milošević.

Pored redovnih novčanica, Zoran poseduje i specijalne kovanice čak i iz najudaljenijih i najizolovanijih ostrva na planeti, za koje mnogi nisu ni čuli, poput ostrva Uspeća u Atlantskom okeanu, gde živi svega 500 stanovnika.

Za rođendan je od jednog poznanika iz Pavlovaca dobio i specijalnu kovanicu sa Devičanskih ostrva u Atlantiku, koji na sebi ima lik engleske kraljice Elizabete, zajedno sa sertifikatom koji dokazuje da izrađena od najčistijeg srebra. Radi se o ograničenoj seriji od svega 1.000 komada, a onaj pod rednim brojem 359 stigao je do Zorana.

CEO SVET NA JEDNOM STOLU Zoran Milošević iz Pavlovaca sakuplja kovanice skoro četiri decenije

Sofija Belotić/Alo!

 

Za svoju neobičnu kolekciju misli da ima toliko veliku vrednost da ona u stvari i nema cenu. U šali, a pomalo i ozbiljno, kaže da će jedino pregovarati s kraljem Saudijske Arabije ili nekim sultanom.

- Ovo je neka vrsta arhive, novac kao novac polako nestaje, sve se više ide na kartice i bezgotovinsko plaćanje. Ovo će biti svojevrsni muzej, a ja ću moći da pokažem koji se novac koristio na Madagaskaru, u Sudanu, Liberiji jer ovde ceo svet leži pred nama, s ponosom ističe ovaj neobičan kolekcionar.

Iako nije fizički, mentalno je kroz sakupljački rad obišao celu planetu. Kovanice su mu lično poslali direktor škotske Rojal banke i jedan kineski milijarder sa Istočnog Timora u Indijskom okeanu.

Svakoj novoj novčanici se obraduje kao dete kad dobije igračku, najdraža mu je uvek ona koja poslednja stigne da popuni neobičnu kolekciju.

Кako kaže, kada bi merio sve kilometre koje su novčanice prešle da bi došle do ovog malog sela nadomak Rume, verovatno bi se moglo stići i do Meseca.

CEO SVET NA JEDNOM STOLU Zoran Milošević iz Pavlovaca sakuplja kovanice skoro četiri decenije

Sofija Belotić/Alo!

 

 

Novčići zlata vredni

Ne bacajte stari novac, možda izgleda kao da džabe skuplja prašinu, a u stvari, dešava se da vredi više hiljada evra, kažu numizmatičari.

U razgovoru sa Željkom Jelićem iz Srpskog numizmatičkog društva saznali smo da je razlika u cenama između novčanica i novčića velika, pa se tako neke kovanice prodaju za samo pet dinara, a nekima se vrednost procenjuje i do nekoliko hiljada evra.

- Mogao bih da izdvojim novčanicu od 100 dinara iz 1884. godine, ona košta čak 20.000 evra - rekao je Jelić i objasnio da cenu starog novca ne uvećava njegovastarost, to jest, ako je iz nekog određenog perioda, već koliko često može da se nađe. Što je ređe, to je skuplje.

BIZPORTAL.RS

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading