NEVEROVATNIH 716,5 KILOGRAMA BUNDEVE Mađarica potukla rekord „Dana ludaje“ (FOTO)
Foto: Alo!/M.O.

„Mađarica“ teška neverovatnih 716, 5 kilograma koju je u Kikindu na „Dane ludaje“ doneo Tibor Kokai iz Tapiosentmartona u Mađarskoj , oborila je u subotu rekord ove manifestacije. Tiborova „mađarica“ ubedljivo je najteža ludaja, čime je oboren rekord iz 2019., koji je držao Dušan Jankova iz Čuruga sa bundevom od 639, 5 kilograma. Jankov je ove godine doneo najdužu ludaju od 259 centimetara.

Iako godina nije bila pogodna za uzgajanje bundeva, 37. „Dani ludaje“ u Kikindi ipak su doneli novu rekorderku, tikvu „mađaricu“, tešku čak 716, 5 kilograma. Tibor Kokai iznenadio je sve uzgajivače, a interesantno je da je upravo na ovoj manifestaciji prošle godine takođe pobedio, sa mnogo lakšim plodom od 527 kilograma.

-Biljku sam zasadio pre 153 dana, a plod sam gajio tačno 100 dana. Možda bi ova bundeva bila i veća, da nije bila velika suša, zbog čega sam imao puno posla i uložio dosta truda. Svaki dan sam je zalivao sa oko 600 litara vode. Učestvovaću i naredne godine, pored svih takmičenja na kojima se pojavljujem, jer sam u Kikindi uvek lepo dočekan. Seme sam nabavio u Mađarskoj na jednoj posebno aukciji, na kojoj sam morao da se nadmećem za ovu šampionku. Kad je toplo, pobrinuo sam se da biljku rashladim, a kada je bilo hladno, bila je na idealnoj temperaturi. Naravno, koristio sam i više vrsta đubriva-rekao je Kokai koji je uzgajivačima bundeva zadao težak zadatak u narednim godinama.

Najduža ludaja od skoro tri metra pripala je porodici Jankov iz Čuruga, koja je osvojila sva tri mesta u kategoriji „dugajlija“, što je svojevrsna osobenost. Pobednička tikva Dušana Jankova, magistra fitofarmacije, duga je 295 centimetara. Inače, ovaj Čuružanin je od 2019. godine držao rekord „Dana ludaje“ sa tikvom teškom 639, 5 kilograma.

Pogledajte ovog monstruma od bundeve:

-Sticajem okolnosti, ove godine nisam bio na nivou da ponovim rezultate prethodnih godina, kada su u pitanju „teškašice“, koja je ovoga puta imala 501 kilogram, što je malo za neke moje apetite. Tibor Kokai je pomerio granice i biće teško da ga neko dostigne. Pobedio sam u kategoriji najduže tikve, ali je bila jako teška godina za njihov uzgoj-rekao je Jankov.

Jankov je od 2015. godine, kada je zvanično počeo sa takmičenjem, imao četiri puta najtežu bundevu u Kikindi, uključujući i rekord iz 2019. godine od 639, 5 kilograma.

Uprkos kiši koja je neprestano padala, Kikinđani su najdugovečniju manifestaciju na severu Banata propratili u velikom broju.

Pratite nas i na Telegramu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading