RAČUNI MANJI I ZA 2.200 DINARA Vlada Srbije usvojila odluku, popusti od 15 do 30 odsto
Foto: Shutterstock, Tanjug

Vlada Srbije usvojila je zaključak da domaćinstva koja budu uštedela struju u odnosu na isti mesec prošle godine više od pet do 20 odsto dobiju popust 15 odsto.

Pravo na popust od 15 odsto imaće domaćinstva koja umanje potrošnju električne energije za pet do 20 odsto u odnosu na isti mesec lane, dok će domaćinstva koja umanje potrošnju za 20 do 30 odsto imati pravo na popust od 20 odsto. Najveći popust, od 30 odsto, imaće domaćinstva koja umanje potrošnju električne energije preko 30 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

„Na ovaj način će građani koji sopstvenom štednjom umanje iznos računa za električnu energiju dobiti dodatni popust na taj račun u procentima prema navedenoj formuli“, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Na ovaj način država će stimulisati domaćinstva da umanje potrošnju električne energije, što će, kako je navedeno, pomoći smanjenju troškova JP „Elektroprivreda Srbije“ i stabilizaciji snabdevanja usled globalnog poremećaja na tržištu električne energije i naglog skoka cene.

Popusti važe od oktobra do kraja marta 2023. godine i ne obračunavaju se kupcima koji nemaju potrošnju u obračunskom periodu, na primer, u vikendicama i slično.

Foto:Tanjug

 

Izvršni direktor EPS-a Radovan Stanić izjavio za Tanjug da će potrošači koji su prošle zime u proseku trošili mesečno 401 kilovat sa uštedom struje od, na primer, 10 odsto imati manji račun za 980 dinara, a onima koji uštede 30 odsto biće umanjeno 2.200 dinara.

- Ukoliko budu uštedeli 30 odsto u potrošnji struje, račun će im biti smanjen za 30 odsto, odnosno ukupno 48 procenata ili 2.200 dinara, ako se uzme u obzir smanjena potrošnja i popust koji daje država - rekao je Stanić, i dodao da će potrošači koji se greju na struju i imali su prošle zime mesečnu potrošnju od 2.000 kilovata i račun od 27.000 dinara, sada sa uštedom u potrošnji od 30 odsto moći da realizuju ukupan popust 55 procenata.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

Komentari (0)

Loading