OGLASILA SE ANA BRNABIĆ O EVROPRAJDU Ja sam jedina osoba u ovoj zemlji koju diskriminiše LGBT zajednica!
Tanjug

Ja sam jedina osoba u ovoj zemlji koju diskriminiše LGBT zajednica, ali i koja je diskriminisna jer je iz LGBT zajednice i prva političarka iz ovog regiona koja nije bila uplašena, niti se stidela jer je gej", rekla je Ana Brnabić na otvaranju na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima. 

Ima političara u Srbiji koji su gej, ali koji se srame, ali ja se borim, rekla je Brnabićeva i dodala da postoji makar jedna osoba koja se oseća bolje jer vidi da lezbejka može biti premijerka i da je ona gurala dalje.

"Ja ne mogu da usvojim svoje dete, niti imam registrovanu zajednicu, ali imam porodicu i dete", rekla je Brnabićeva.
On je istakla da nikada neće prihvatiti stavove da LGBT zajednica prkosi tradiciji i vrednostima našeg društva.

"Ne mogu da prihvatim stavove koji stvaraju granice među nama, kao pojedincima, samo zbog naše seksualne orjentacije", poručila je premijerka.

Istakla je da su upravo naša istorija, tradicija, društvo i država izgrađeni na viševekovnoj borbi za slobodu.

Zahvalila se koordinatoru Evroprajda Goranu Miletiću i njegovom timu na organizaciji te manifestacije i naglasila da se Evroprajd ove godine u Beogradu prvi put održava van jugoistočen Evrope.

"Naučili smo da hodamo u koži drugih ljudi i pokušali da razumemo jedni druge, ali smo naučili i šta je važno za našu zemlju", rekla je Brnabić.


Naglasila je da su organizatori Evroprajda pokazali solidarnost sa svojom zemljom i društvom, spremnost na kompromise i donosaenje teških odluka kada je to potrebno.

Po održanom govoru, premijerki Brnabić čestitao je šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Prilikom obraćanja, premijerku su pojedini pripadnici LGBT zajednice prekidali zvižducima i uzvicima "Hoćemo Prajd", nezadovoljni zbog otkazivanje šetnje u Beogradu najavljene za 17. septembar, a nakon njenog govora, napustili su salu, a konferencija je nastavljena.

Međunarodna konferencija o ljudskim pravima "Jednaki i različiti", u Domu omladine, deo je programa događaja orijentisanih ka ljudskim pravima u okviru manifestacije Evroprajd.

Konferencija okuplja lokalne i međunarodne političare, javne ličnosti i branitelje ljudskih prava iz celog sveta od 2010. godine. 

Ideja je da se istraže teme kao što su zločini iz mržnje i govor mržnje, diskriminacija i bračna ravnopravnost sa akterima koji učestvuju u brojnim sednicama i predavanjima.

 

 

 

Komentari (0)

Loading