ZABRINJAVAJUĆE Privatne škole počele da dižu plate profesorima matematike da bi ih privolele da predaju; Ni za veće pare niko neće u prosvetu!
Foto: Alo

Naime, nakon što je osvanuo još jedan oglas za profesora matematike na Fejsbuk stranici koja okuplja prosvetare, članovi su pobesneli jer se kao „prestižna zarada“ pominje prosečna plata.

„Zaradi više od proseka! 30 odsto veća plata! Priključite se pedagoškoj eliti. Dobijate jedinstvenu priliku da radite u školi koja vam pruža stimulativnu sredinu za rad... Ostvarite se kroz stalni profesionalni razvoj, lični napredak i nova iskustva“, stoji između ostalog u oglasu.

Foto: Alo

 Tanjug Nebojsa Raus

Sa tih 30 odsto plata nastavnika matematike iznosila bi oko 75.000 dinara, što je oko prosečne zarade u Srbiji, pa su se nastavnici zapitali o kakvoj se eliti govori, a onda i zaključili da će plate prosvetara tek da rastu, jer polako ali sigurno postaju deficitarni.

Na nekoliko prirodnih fakulteta u junskom roku je upisano manje od deset kandidata koji žele da rade u prosveti. Na Hemijskom fakultetu ove godine je upisano samo četiri buduća profesora, a još se ne zna da li će fakultet i završiti.

Foto: Alo

 

- To znači da smo mi, sa stanovišta jedne visokoobrazovne ustanove, u stvari promašili, imamo čitav jedan studijski program koji je postao neinteresantan - kaže prof. dr Rada Baošić sa Hemijskog fakulteta.

Prema rečima prodekana Fizičkog fakulteta, dr Zorice Popović, opštu fiziku, smer za nastavnike, ove godine je upisao samo jedan student.

Za pomenutu poziciju profesora matematike, kaže prof. dr Nebojša Ikodinović, prodekan za nastavu Matematičkog fakulteta, škole prihvataju čak i studente završnih godina.

Foto: printskrin, Alo

 

- Na nedeljnom nivou dobijamo molbe direktora škola da postavimo nekakav oglas, da pozovemo naše studente, čak i one koji nisu završili ali su pri kraju, da pokriju nastavu - rekao je Ikodinović za RTS.

Na ovakvu situaciju uticali su već dugogodišnje kuburenje sa zaradama, ograničenje zapošljavanja u javnom sektoru a možda i najviše - urušen položaj nastavnika u društvu.

Foto: Alo

 

- Plate su isuviše male za toliki trud, ipak nije lako završiti fakultet, sistematski je kroz zakone uništavan autoritet profesora, što znači da svi imaju veća prava nego profesori, što je nedopustivo - zaključio je prof. dr Zoran Rakić, dekan Matematičkog fakulteta.

 

Šta kada baš nikako nema profesora?

U Ugostiteljsko-turističkoj školi u Nišu je nedavno čas matematike držala profesorka geografije. Direktorka te škole je za lokalne medije izjavila da je profesora matematike dugo tražila na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu, ali da ovih kadrova među nezaposlenima nema.

Foto: Beogradski Univerzitet

 

Prema rečima Milana Zlatanovića, profesora sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, u takvim situacijama je daleko bolje naći i studenta matematike, nego dozvoliti da čas drži osoba koja nije iz te oblasti.

 

U Beogradu fali 20 predavača matematike

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji, u Beogradu fali čak 20 nastavnika i profesora matematike, u Nišu 4, u Kragujevcu 3, u Zrenjaninu i Valjevu po jedan. Slična je situacija i u drugim mestima u Srbiji.

Alo! Anketa: 
Da li biste radili kao nastavnik za 66.000 mesečno?
 

ANKETA ALO!

Miloš (20)

Foto: Alo

 

Mislim da je 66.000 malo za bilo koji posao, a pogotovo za nekoga ko treba da edukuje decu, da se trudi toliko svakog dana, da prenese znanje. Ne bih radio taj posao. Ne isplati se.

Nevena (20)

Foto: Alo

 

Kao profesor bih možda radila kada bi im plate bile mnogo veće. To su izuzetno obrazovani ljudi, teška je profesija, treba da bude više cenjena. Mislim da je 66.000 premalo.

Jasna (37)

Foto: Alo

 

Mislim da je prosveta u katastrofalnom stanju, a trebalo bi da bude nešto najznačajnije u bilo kom društvu. Plate su im izuzetno niske za to što rade.

Nenad (25)

Foto: Alo

 

Želeo sam da radim u prosveti, već sam bio demonstrator na svom fakultetu, samo kada bih mogao sebi uz taj posao da obezbedim normalan život, a ne da razmišljam mogu li da izdržim do kraja meseca.

Zoran (59)

Foto: Alo

 

Mislim da je njima dobra plata, da može s tim da se živi, ali ja to ne bih radio.

Ivana (42)

Foto: Alo

 

Mislim da je plata nastavnicima poprilično ograničavajuća, za ono šta bi trebalo profesor da pruži studentima ili deci u školama to što se nudi je premalo.

 

 

Komentari (0)

Loading