STIŽE NAM VELIKA PRAVOSLAVNA SVETINJA Evo gde će biti izložena ikona Pokrova Presvete Bogorodice!
Tanjug

Ikona bi trebalo da stigne u Srbiju do 15. septembra u organizaciji Pravoslavnog fonda „Pod Pokrovom Bogorodice“, koji je osnovan 2017. godine u Rusiji. Ideja i cilj osnivača fonda bila je da se oko jedne misije okupi ceo pravoslavni svet, a povod za pokretanje ove nesvakidašnje akcije bilo je 100 godina od početka stradanja i raseljavanja pravoslavnog ruskog naroda nakon revolucije 1917. godine.

Pod pokroviteljstvom Fonda u Trojice-Sergijevoj lavri u Rusiji oslikana je ikona Pokrova Presvete Bogorodice, nazvana „Krugosvetna“. Oko ove ikone okupljeno je u misiji „Sveti pohod“ nekoliko desetina hiljada vernika iz celog sveta.

 

 


Prva akcija „Sveti pohod“. pokrenuta je 2017. godine. Ikonu iz ruke u ruku prenose učesnici akcije, i u tome je prava snaga i posebnost ove organizacije. Na drugo putovanje oko sveta ikona je krenula 11. juna 2019. godine. Za poslednje tri godine ikona je već posetila Severni pol i planinu Elbrus, kao i crkve i sveta mesta u SAD, Japanu, Turskoj, Egiptu, Australiji, Gruziji, Italiji, Jerusalimu, Belorusiji, Ukrajini i na Filipinima. U junu je ikona putovala u Japan, graničari su je odneli na Kurilska ostrva, a zatim, nakon obilaska Rusije, dolazi u Srbiju, sa blagoslovom srpskog patrijarha Porfirija.

Rusko-srpsko naučno društvo Lomonosov Tesla će u Srbiji dočekati „Sveti pohod“, nakon čega se planira da ikona obiđe Kosovo i Metohiju, Crnu Goru, Republiku Srpsku, Bugarsku i Severnu Makedoniju, gde dolazi sa blagoslovom mitropolita Makedonske pravoslavne crkve Petra. Ikona se nakon turneje po Balkanu vraća u Beograd, odakle odlazi u Jerusalim, gde će patrijarh jerusalimski Teofil Treći blagosloviti treći „Sveti pohod“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading