BORAC PROTIV AMBROZIJE Slavko iz Ljubića čitav komšiluk spasio od ovog prirodnog neprijatelja (FOTO)
Rina

Crven i naduven nos, kašalj i kijanje samo su neke od reakcija prouzrokovane jednim od najvećih alergena današnjice, ambrozijom. Kolika je to muka i veliki problem znaju samo oni koji to u ovo doba godine osećaju na svojoj koži. Među njima je i Čačanin Slavko Damljanović, koji nije želeo mirno da se preda neprijatelju već je odlučio da mu na sebi svojstven način doskoči. Iako gazi sedmu deceniju lično čupa korov na svom i okolnim imanjima, kako bi uništio ambroziju i umanjio alergijske tegobe.

„Čitavo proleće sam kašljao, nisam mogao da primim vakcinu, jer nisam bio potpuno zdrav. Onda sam ustanovio da sam alegičan na ambroziju, pa sam odlučio da čistim korov oko moje parcele i pored ulice. Nikad se ne zna kad čovek može da se razboli od ambrozije, kad se pomeša sa koronom, čovek ne zna od čega se leči, da l od alerije ili od korone”, kaže Slavko za RINU.

Ovaj odgovoran i vredan čovek, godinama se jedini u svom kraju bori protiv ambrozije ne birajući sredstva kojima je uništava, ali ističe da bi i drugi trebalo da se uključe.

„Ja sam ovo počeo da radim prošle godine, uzeo kosu te kosio, i koliko je bila debela biljka, polomio sam kosište. Tako sam počeo polako da čistim i očistio sam od korova moje imanje, ali ne mogu ceo Ljubić i okolinu”, pojasnio je ovaj čovek.

Struka kaže da se sezona najvećeg alergena današnjice proširila i da traje od dva do tri meseca. Počinje u avgustu, i traje sve do oktobra. Na podneblju Zapadne Srbije primetan je skok broja slučajeva alergičnih na ambroziju. Ranije je ona mahom bila zastupljena najviše na području Vojvodine.

„Ta biljka se proširila, sada je imamo i mi ovde, pa sve veći broj ispoljava alergijske reakcije. Svi oni, koji imaju dugotrajnu prehladu u letnjem periodu, posebno avgust, septembar, oktobar, nikako ne prolazi, kijaju, svrbe oči, kijaju više puta za redom, posebno u jutarnjim satima, treba da se obrate svojim lekarima, te da imaju ideju da se možda radi o alergijskoj reakciju na tu biljku”, objasnila je dr Zorica Zatežić Čelper, pedijatar - alergolog.

Slavko Damljanović iz Ljubića je danas možda jedinstven primer u borbi protiv ambrozije i mišljenja je da korov treba srediti najpre u svom dvorištu, a potom zagledati u tuđe.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading