JASNA RAČUNICA Štedite struju da biste zaradili: Od oktobra dodatni popusti za smanjenu potrošnju električne energije
Foto: Alo.rs

- Stimulacije ušteda radiće se u skladu s potrošnjom u istim mesecima ove u odnosu na prošlu godinu. Predlog će biti da svi koji smanje potrošnju između pet i 20 odsto dobiju popust od 10 odsto. Dakle, dodatni popust od 10 odsto, jer osim što će ljudi platiti manje jer su manje potrošili, na to će im država omogućiti da plate još 10 odsto manje - rekao je Vučić, i dodao da će tražiti da popust bude još 15 odsto.

Oni koji smanje potrošnju između 20 i 30 odsto, osim što će za toliko manje platiti, dobiće dodatni popust od 20 odsto.

Vremenska prognoza za subotu 10. septembar - Alo.rs

- Kumulativno, to neće biti manje od 43 odsto. Država poziva ljude da štednjom zarade novac - precizirao je predsednik, i naveo da će Elektroprivreda Srbije formalno izgubiti deo prihoda.

- Ali će država to nadoknaditi, jer se troši ogroman novac na uvoz struje. U ovim mesecima trošimo oko 90 gigavat-sati struje na dnevnom nivou, zimi oko 120 gigavata, a 18. decembra, uoči Svetog Nikole, kad je najveća potrošnja, oko 125 gigavata. Toga dana mi ćemo proizvoditi 100 ili 105 gigavata, a 20 uvozimo i zavisno od cene to može da bude i pet i 10 i 20 miliona evra dnevno - rekao je Vučić, i istakao da Srbija ne uvozi struju samo ove godine, već je uvek uvozila zimi.

JASNA RAČUNICA Štedite struju da biste zaradili: Od oktobra dodatni popusti za smanjenu potrošnju električne energije

Foto: Alo.rs

 

 

- Samo što se danas i troši više, jer je industrija jača. Od energetskih objekata, izgradili smo gasovod. Hvala bogu pa smo imali hrabrosti da ga uradimo, inače ne bismo imali ni gasa ni struje. Kostolac B3 će biti gotov u septembru i na mreži za sledeću zimu i mnogo će nam pomoći s instalisanom snagom od 350 megavata, što znači da može da proizvede još šest-sedam gigavat sati, što je trećina nedostajuće količine struje u zimskim mesecima - istakao je Vučić.

- Grejanja će biti, obezbeđene su dovoljne količine mazuta, a potrebe za lokalne samouprave su 313.740 tona. Već je obezbeđeno 298.000 tona. Za lokalne samouprave, između ostalog, potrebno je 110.000 tona uglja, 2.390.000 tona drva - precizirao je predsednik Vučić.

Do čepa puno skladište u Banatskom Dvoru

Kako je istakao predsednik, Srbija ima 287 miliona kubnih metara gasa i „do čepa“ je puno skladište u Banatskom Dvoru.

JASNA RAČUNICA Štedite struju da biste zaradili: Od oktobra dodatni popusti za smanjenu potrošnju električne energije

Foto: Alo.rs

 

- U Mađarskoj imamo smeštena 352 miliona kubnih metara gasa, odakle dnevno može da se vuče do šest miliona kubnih metara tokom zimskim meseci. Obezbedili smo više od dva meseca urednog snabdevanja gasom. Uložili smo ogroman novac u sve ovo, a sada imamo problem platnog deficita, jer moramo da trošimo devizne rezerve na uvoz struje pošto su cene nenormalne - rekao je Vučić, i precizirao da zahvaljujući dobrom stanju javnih finansija i velikim rezervama, to možemo da izdržimo i dve godine.

Potrošnja i uvoz struje

oko 90 gigavat-sati struje na dnevnom nivou u ovim mesecima

oko 120 gigavat-sati zimi

125 gigavata uoči Svetog Nikole, 18. decembra

100 gigavata, odnosno 105, ćemo proizvesti 18. decembra

20 gigavata ćemo uvesti

od 5 do 20 miliona evra dnevno biće potencijalna cena za uvezenu struju

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading