UZBUNA! Regionu preti nestašica mleka
Alo!/Z.Jakob

Ðuranović je to rekao komentarišući odluku Vlade Srbije da zabrani izvoz sirovog i pasterizovanog mleka, i dodao da smatra da crnogorske kompanije trenutno mogu zadovoljiti potrebe crnogorskog stanovništva.

U radnjama širom Bosne i Hercegovine se već oseća velika nestašica mleka, a pojedini mediji najavljuju da bi uskoro cene mleka mogle znatno da porastu. Razlog nestašice je to što je BiH u velikoj meri smanjena proizvodnja mleka, tako da je u prvih šest meseci ove godine proizvedeno oko 12,5 miliona litara manje u odnosu na isti period prošle godine, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

Ostali razlozi su poskupljenje cena hrane za životinje, sušna godina, nedovoljna količina veštačkog đubriva, a, kako se najavljuje, pravi problemi očekuju se posle žetve, koja je u toku.

Prema nezvaničnim informacijama, RTL Vlada Hrvatske će danas, 8. septembra, ograničiti cene mleka, ulja, šećera, mlevenog mesa, u pokušaju da pomogne privredi i građanima u energetskoj krizi. Takođe, navodi se, država će pomoći malim i mikro preduzetnicima i privrednike će kategorizovati prema potrošnji energenata, te će proporcionalno dobiti pomoć. Pored toga, planira se povećanje neoporezovanih prihoda i pomoć za penzionere. 

Najviše uvoze iz Srbije

Srbija je najveći izvoznik mleka u Crnu Goru, a prema podacima Monstata, za prvih sedam meseci uvezeno je mlečnih proizvoda u vrednosti od 12,66 miliona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading