OVE ZIME U SRBIJI RACIONALNIJE I DALJINSKO GREJANJE Oglasilo se Ministarstvo: Evo koliko stepeni treba da bude u sobi u kojoj se sedi, a koliko gde se spava
Foto: Shutterstock

Preporuka Ministarstva rudarstva i energetike je da temperatura u prostorijama u kojima se boravi bude od 20 do 21 stepen, a za prostore u kojima se spava 18 stepeni.

U prostorijama gde ne boravi niko, posle odlaska članova domaćinstva na posao i u školu preporučena temperatura treba da bude 16 stepeni, a u slučaju dužeg odsustva 10 stepeni.

Savet nadležnog ministarstva je da toplane razmotre optimalan rok za početak grejne sezone koja je do sada počinjala 15. oktobra pod uslovom da je temperatura tri dana niža od 12 stepeni.

Sutra će pržiti sunce, evo kakvo nas vreme čeka do kraja nedelje! - Alo.rs

Direktor toplane u Subotuci, koja ima oko 11.000 korisnika, Saša Petković rekao je za Betu da će se sve preporuke resornog ministarstva razmotriti.

- Obezbedili smo gas godišnjim ugovorom sa snabdevačom, a grejanje naplaćujemo po utrošku. Podneli smo zahtev lokalnoj samoupravi za poskupljenje za oko deset odsto - rekao je Petković.

Dodao je da je naplata grejanja relativno dobra, oko 93-94 odsto, a da značajna sredstva duguju zdravstvene ustanove.

Šta znači ako se na današnji praznik naoblači i šta nikako ne bi trebalo da radite - Alo.rs

Direktor toplane u Majdanpeku Đorđe Roškić rekao je da je remont postrojenja pri kraju i da se kao energent koristi "sečka" koja je ugovorena za predstojeću zimu. "U obavezi smo da grejna sezona počne 15. oktobra, ako bude potrebno i ranije, jer je ovde desetak stepeni hladnije nego u Beogradu. Štedećemo koliko je moguće", rekao je Roškić. Dodao je da je toplana, koja ima 4.000 korisnika, podnela zahtev za poskupljenje grejanja za 10 odsto.

Sada grejanje u Majdanpeku, kako je rekao košta 95 dinara po kvadratu, a realna cena bi bila 150 dinara. To, prema njegovim rečima, niko ne može da plati, pa je toplana tražila da cena grejanja bude oko 105 dinara po kvadratu, jer je "sečka" po toni poskupela sa 3.600 na 4.600 dinara.

Uvalili penzionerki posteljinu za 107.000 dinara, čim se pojave na vratima tražite im ovo! - Alo.rs

Direktor toplane u Kraljevu Aleksandar Nestorović rekao je da toplana kao energent koristi gas i mazut i da je raspisana javna nabavka. "Sa grejanjem krećemo 15. oktobra, a razmotrićemo preporuke resornog ministarstva i tako se ponašati", kazao je Nestorović. Grejanje u Kraljevu sada košta 92 dinara po kvadratu, a toplana je zatražila poskupljenje od 20 odsto, na 110 dinara plus PDV.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading