SPAS ZA SVAKI ČAS Škole, jedna po jedna, zabranjuju mobilne
Alo

Ovom potezu aplaudiraju gotovo sve škole u regionu, a dobrim rezultatima se nada i direktorka škole iz Uljme Olivera Klarić.

- Prve reakcije su više nego pozitivne, podržavaju me, vidim, i roditelji, a i meštani, međutim, sačekala bih malo sa svim tim pohvalama dok ne prođe neko vreme - kaže Klarićeva za Alo!.

Kako dodaje, razlozi za uvođenje novog pravila su više nego jasni.

- Deca su mala, pište im pametni satovi, oni ne umeju da ih isključe, pa se zbune, pa se postide, svaka poruka, poziv ili obaveštenje na satu ili telefonu poremete i njihovu pažnju i tok časa, što loše utiče na sve - kaže ona i dodaje da je svaka, pa i ova odluka doneta u korist učenika i kvaliteta nastave, na predlog nastavničkog veća.

Kao što je Alo! već pisao, u martu ove godine upotrebu mobilnih telefona tokom nastave zabranile su OŠ „Dositej Obradović“ u Požarevcu i prokupačka OŠ „Ratko Pavlović Ćićko“. Kako saznajemo, obe škole to i dalje poštuju, a u mnogim srpskim školama nastavnici sporadično zabranjuju đacima da tokom nastave koriste mobilne telefone i pametne satove.

U školi u Požarevcu učenici ostavljaju telefone pri ulasku u školu, a tek kada se završi nastava uzimaju ih u ruke. Kako je za Alo! rekla direktorka škole, Ivana Joksimović, ovaj potez se pokazao kao prava stvar, pa su zadovoljni i roditelji i nastavnici, pa i učenici.

- Deca su uvidela koliko im je telefon odvlačio pažnju, a uspeh se vidi i u kvalitetnijem radu na času. Nama je to tada predložio Savet roditelja, mi smo kao škola prihvatili i ušlo je već i u propise i pravilnik o ponašanju - kaže direktorka.

Kako dodaje, zbog svega toga u školu svakog časa treba da im stignu posebni ormarići za mobilne.

- Ovaj postupak ima i vaspitnu ulogu, jer se deca uče i strpljenju, da ne bude svaka informacija sada i odmah, da i oni i roditelji sačekaju da se ispričaju kada se vide posle škole, a ne da na svakom odmoru javljaju za svaku ocenu.

U Prokuplju je ideja potekla od nastavnika, ali su je roditelji, a sada i deca, prihvatili oberučke.

- Retko ko sada uopšte i nosi mobilni, a oni koji ih nose, sami ih daju nastavnicima, bez potrebe za opomenama. Kažu: „Nismo ni znali da imamo zajedničke teme“ - kaže za Alo! direktorka Vesna Todorović i dodaje da se uspeh ovog postupka vidi i u načinu komunikacije učenika, nastavnika i roditelja, te da bi uvođenje ovog pravila preporučila svakoj školi.

Iako mnogi komentarišu da bi ovakvu zabranu trebalo primeniti u svakoj školi u državi, Ministarstvo prosvete, zvanično, nema nadležnost za tako nešto, već je školama prepušteno da to učine same, ako i kada žele. Stoga ostaje na roditeljskim i nastavničkim većima da se ugledaju na Požarevljane, Prokupčane i Uljmane, pa da predlože i usvoje takvu odluku.

Za telefoniranje na času - ukor

Prema važećem Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja korišćenje mobilnog telefona na času smatra se težom povredom obaveza učenika. Tako, ako deca koriste telefone tokom nastave, osim ako je to u dogovoru sa nastavnikom, u edukativne svrhe, preti im ukor direktora ili nastavničkog veća.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading