CRKVA PRAZNUJE SVETOG IRINEJA Umro je mučeničkom smrću, a ovo su običaji koji se vezuju za današnji dan
FOTO: SPC

Sveti Irinej rođen je oko 140. godine u gradu Smirni u Maloj Aziji. Bio je učenik episkopa smirnskog Polikarpa. U mladosti je dobio široko jelinsko obrazovanje, a iz njegovih spisa se vidi da je dobro poznavao jelinsku poeziju, filozofiju, ali i druge nauke i da je lepo pisao na grčkom jeziku.

Istorija

Pod nepoznatim okolnostima, napustio je Smirnu i prvo je otišao u Rim, a zatim u Galiju. Za vreme vladavine rimskog cara Marka Aurelija postao je sveštenik crkve u gradu Lugdunumu, današnjem Lionu, u Galiji (današnjoj Francuski).

Godine 178, je izabran za episkopa u Lionu, umesto episkopa Potina koji je mučenički umro te godine. Kao episkop crkve borio se protiv gnostika. Irinej je branio vezu između Isusovog i jevrejskog boga, u raspravi sa Markionom koji je tvrdio da je Isusov bog različit od boga starog zaveta.

Poznato je još da je Sv. Irinej napisao i sledeća, izgubljena, dela: "Ο znanju", "Ο monarhiji ili Ο tome da Bog nije tvorac zla", "Ο ogovaranju", "Ο osmorici" i "Ο raskolu".

Vreme njegove smrti je nepoznato. Po svedočanstvu blaženog Jeronima Irinej je umro mučenički za vreme gonjenja hrišćana pod rimskim carem Septimijem Severom, tako što je bio obezglavljen. Crkva ga praznuje kao svetitelja i mučenika.

Običaji

Na današnji dan, valjalo bi da hrišćani odu u crkvu i zapale sveću.

I tako sveti Irinej primi slavni venac mučeništva u carstvu Gospoda našeg Isusa Hrista.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading