UOČI GREJNE SEZONE Evo gde jedino ima pelet po garantovanoj ceni
Schutterstock

Da bi se tokom jedne zime zagrevala kuća površine 100 kvadrata, potrebno je oko tri tone peleta. Čistije je, ekonomičnije, daleko jednostavnije u odnosu na posao koji imate oko drva ili uglja. Međutim, te pogodnosti domaćinima trenutno ne znače mnogo, jer jesen nam je pred pragom, a pelet i dalje nije.

Sudeći po cenama istaknutim na reklamama stovarišta - sve je kao u raju, jer se pelet nudi po cenama koje su u rangu prošlogodišnjih, pa čak i niže. Ipak, kada ih pozovete ili pokušate da naručite, brzo ćete se razočarati.

- To su samo cene na sajtu, nisu ažurirane. I mi bismo voleli da smo nabavljali jeftinije robu, pa da možemo tako i da je prodamo - rekli su za Alo! u jednom stovarištu sa periferije Beograda, i dodaju da je cena koja je trenutno predviđena njima neisplativa, tako da ni ne primaju nove porudžbine, jer ne znaju da li će moći da isporuče naručeno.

Upitani da li je istina da stovarišta zapravo kriju već proizvedene zalihe da bi mogli kasnije da ih prodaju po većoj ceni, prodavci ne žele da komentarišu. 

UOČI GREJNE SEZONE Evo gde jedino ima pelet po garantovanoj ceni

Alo

 

 

- Možda ima i takvih. Niti me zanima, niti mogu da ih krivim. Sve je poskupelo, pa ne možete ni od nas očekivati da ostanemo na starim cenama - rekao je vlasnik prestoničkog stovarišta.

Predrag Jančić, vlasnik stovarišta iz okoline Gornjeg  Milanovca, istakao je da su kupci već ogorčeni.

- Proizvođači kažu da ima na malo, dve, tri, eventualno pet paleta, a na veliko jednostavno nema. Ljudi su ogorčeni, nadam se da će ovo sve da stane na svoje noge, da zaživi kao i ranije.

Kod onih koji imaju sopstvenu proizvodnju situacija je drugačija. Tako, na primer, u Novom Pazaru, peleta ima i može se kupiti po garantovanoj ceni od 38.000 dinara.

- Imam proizvodnju i preradu drvnih proizvoda, tako da nisam morao da otkupljujem ništa, pa mi je drugačije. Onima koji su kupovali sirovinu po jednoj ceni, a sad treba da prodaju proizvod po nižoj nije lako. Kod nas je ova cena za lokalno stanovništvo, dok oni koji su, na primer u Beogradu, dok plate prevoz, ispadne im skuplje sigurno. S druge strane, ja prvo moram da obezbedim ljudima iz kraja, pa tek onda da razmišljam o daljoj distribuciji - naveo je vlasnik preduzeća „Bronja“ iz Novog Pazara.

Podsetimo, Vlada Srbije ograničila je cenu pelena na maksimalno 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima. Uredba se primenjuje od 5. avgusta i važi 90 dana, odnosno do početka novembra. Istog dana uvedena je i privremena zabrana izvoza određenih drvnih sortimenata.

BROJKE:

2 kg bukovog peleta zamenjuje 1 kg lož-ulja, ili 1 kubni metar gasa

38.000 dinara je maksimalna cena peleta koju je propisala Vlada

52.000 dinara bila je najviša cena po kojoj je nuđena tona peleta pre Uredbe

110.000 domaćinstava u Srbiji se greje na pelet

Kalkulator potrošnje

kvadratura       100 m² 200 m² 300 m²

visina zidova   2,5 m   2,5 m   2,7 m

potrebno peleta za jednu zimu*    2.750 kg    5.500 kg      8.910 kg

*prema automatskom kalkulatoru stovarišta Jakovljević iz Beograda

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading