ZBOG LJUBAVI OTIŠLA NA SELO I POSTALA PASTIRICA Doktorka stomatologije ordinaciju zamenila livadama
Foto: Printscreen/RTS

Njih dvoje sada neguju stado od 80 svrljiških pramenki i iako kažu da imaju dosta posla koji zna da bude naporan, ipak ističu da je uz ljubav sve lakše.

Doktorku stomatologije je put iz rodne Ivanjice vodio u Beljevinu nedaleko od Bora. Od zapada ka istoku je kaže pošla kada je u Beogradu srela Milutina, u srcu pastira, koji je oduvek sanjao da se vrati na dedovinu, piše "RTS".

"Imao sam sreću u životu što sam imao jednog čoveka pored sebe, to je moj pradeda, s kojim sam proveo većinu vremena u detinjstvu. On je meni usadio tu ljubav prema ovcama i mislim da me to i vratilo ovde", kaže Milutin Tobić iz sela Zlot.

Pre nekoliko godina kupili su stado od 80 svrljiških pramenki. Subvencija od 7.000 dinara po umatičenoj ovci i pomoć države pri kupovini grla dali su dobar vetar u leđa mladim povratnicima na selo.

Prva sezona muže bila je izdašna - mleko su pretvorili u 200 kilograma sira za koji se unapred interesuju beogradski kupci. Dragana svoju ordinaciju poseti nekoliko puta mesečno, pa u Beograd ponese proizvode i kaže jedva čeka da se vrati u svoju oazu slobode.

Koliko god da je naporan dan i koliko god da iziskuje energije fizičke, kada vam dođu štenci, kada vam dođu jaganjci i ovčice, to pruža jednu veliku dozu ljubavi i mira", poručuje Dragana Tobić iz sela Zlot.

"Ta ljubav najviše i gura ovo sve, ima puno posla, ali sve se to izdrži", dodaje Milutin.

Po grlu bude i do 1,5 litar mleka, a za kilogram sira potrebno je oko četiri litara. Mleko se ne kuva, kajmak ne skida, usiri se na tradicionalan način, pa u gazi vezuje na takozvane čvorove i cedi pod tegovima. Deo se samo usoli da dobije na jačini, a deo i odimi, sve po želji kupca.

Sa šest hektara imanja ovcama spremaju hranu za zimu kada prestaje period paše i muže i kada se najviše raduju novim jaganjcima.

"Selekcija se radi, najbolje primerke za nas ostavljamo, dajemo prijateljima", navodi Milutin.

U Beljevini za sada uz stado Tobića ima još samo jedna farma od šezdesetak ovaca. Za početak dovoljno da budu vesnici novih bačija - čuvari duge tradicije ovčara istočne Srbije.

 

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading