SRBI SE SASTALI U GUBINU Skup protekao u znaku sećanja na Lazu Pajčina (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen BN Music

Sastali su se Srbi, oni koji žive u selima gubinske parohije - Kazancima, Sajkovićima, Gubinu, Provu, Čaprazlijama, oni koji žive u selima duž čitavog Livanjskog polja, i oni koji su došli iz Srbije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, dijaspore i rasejanja, i svih krajeva sveta u koje ih je život odneo.

Svi oni, i parohijani parohije gubinske, i gosti, dane u kojima se organizuje skup pod Dinarom sa željom iščekuju od druženja do druženja - oni koji su se vratili u svoja sela i koji u njima žive, iščekuju da da sela Livanjskog polja bar na nekoliko dana ponovo ožive ljudskim žamorom i starim sjajem, da se sretnu i ispričaju sa svojom braćom, rođacima, starim prijateljima; gosti pak ove dane sa radošću dočekuju kako bi se nadisali zavičajnog vazduha, ogrejali suncem zavičajnim i dušu svoju u njemu odmorili.
 
 

 

Ovogodišnji skup pod Dinarom, protekao je u znak sećanja na preminulog Lazu Pajčina, kompozitora, pevača i pesnika, autora mnogih pesama u kojima je opevao Dinaru, Livanjsko polje i ostale krajeve srpske.

Kulturno-umetnički program takođe je bio ovome prilagođen, a okupljeni narod uživao je u tradicionalnim i etno pesmama koje su izvodile devojke etno ansambla "Uspomene" iz Drvara.

Posebnu notu izvođenjem krajiških pesama dali su i momci iz pevačke grupe "Braća Trivunović". 

Okupljenima se obratio Obrad Vukovljak, kao domaćin ispred Zavičajnog udruženja "Ognjište", koje je i ove godine bilo organizator druženja, kao i turnira u balotama koji je održan juče. Obrad je podsetio na Lazu Pajčina, koji je, kako je istakao, "okupljao i još uvek okuplja ljude pod Dinarom". 

 

 

Kum ovogodišnje slave bio je Goran Đuka sa Pala, jedan od dobrotvora u izgradnji konaka, koja će, uz pomoć ljudi dobre volje, naredne godine biti i privedena kraju.

Ove godine Gubinjani i svi oslati gosti rastali su se sa dogovorom da se naredne godine ponovo sastanu i, uz Božiju pomoć, osveštaju konak, koji će uz blagoslov episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija poneti naziv "Lazin konak".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading