ALO! NA LICU MESTA Porfirije u Herceg Novom: “Nema ništa bez promisli Božije u našim životima” (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo!/ M.O.

Na svečanoj akademiji, koja je održana sinoć na Kanli kuli, srpskom patrijarhu je gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić uručio Svetosavsku povelju grada.

Pre dolaska vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve u Herceg Novi, ceo grad bio je u duhu Porfirijove posete. Na ulicama su se na svakom koraku mogla videti platna sa natpisima: “Ponositu srpsku Boku danas sunce sreće grije. Dobro doš’o međ’ Novljanje, sveti oče Profirije.” Pripreme povodom dolaska patrijarha i slave manastira Savina počele su tokom prepodneva ukrašavanjem unutrašnjosti hrama, kao i postavljanjem bine na kojoj se Porfirije obratio ogromnom broju prisutnih vernika.

U subotu je srpski patrijarh najpre otišao u manastir Savina, gde ga je dočekao veliki broj vernika koji su mu prilazili za blagoslov. Na bini, u porti manastira Savina, u 18 časova, patrijarh se građanima obratio rečima:

-“Na obali ovog divnog grada, u svetom manastiru, blagoslovom visokopreosvećenog mitropolita crnogorsko-primorskog, dobrotom i ljubavi gradonačelnika grada Herceg Novog, evo nas ovde po promislu Božijem uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice, uoči praznika one koja je po svemu i u svemu uzor i primer, ali i pokrov i zaštita čitavog ljudskog roda. Uoči praznika one koja je svojom ljubavlju pred Bogom postala zaštitnica čitavog ljudskog roda, ali i one, koja svojim primerom ljubavi i smirenja pokazuje kakav treba da bude naš odnos prema Bogu, ali i prema ljudima-rekao je patrijarh I dodao:

-“U jednoj reči sažet je taj stav Presvete Bogorodice u njoj kao ikone crkve i svih nas: Neka bude po volji Gospodnjoj. Nema ništa bez promisli Božije u našim životima”-rekao je Porfirije.

Svetosavska povelja grada

Patrijarh Porfirije služio je u nedelju, na Veliku Gospojinu, Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Savina, a potom i večernju i litiju sa čudotvornom ikonom

Presvete Bogorodice Savinske. Nakon toga, organizovana je promocija izabranih dela upokojenog mitropolita Amfilohija u manastiru Savina. U Kanli kuli u ponedeljak održana je svečana akademija povodom 640 godina od osnivanja Herceg Novog i program posvećen mitropolitu Amfilohiju "Đedov sabor-od Dunava do mora sinjega", kada je srpskom patrijarhu gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić uručio Svetosavsku povelju grada.

Gužva na ulicama

Pored uobičajene gužve tokom letnje sezone, posebno subotom, na ulicama Herceg Novog saobraćaj je dodatno bio usporen u vreme dolaska patrijarha u manastir Savina, a regulisali su ga pripadnici crnogorskog MUP-a i vozila zaustavljali i preusmeravali u okolne ulice.

Ostalo je zapisano…

Manastir Savina poznat je i po poslednjoj poseti kralja Aleksandra I Karađorđevića, koji je 6. oktobra 1934., posle prisustvovanja molitvenoj Svetoj liturgiji, otputovao u Francusku, gde je u Marseju bio žrtva atentata. Na samamo ulazu, sa unutrašnje strane Manastira, ovaj istorijski događaj zabeležen je na dvema pločama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading