NA POČETKU ŠKOLSKE GODINE Najvažnija bezbednost učenika na putu od škole do kuće
Alo/Privatna arhiva

Do početka školske godine ostalo je još samo dva dana, a kao i prethodnih godina, od 1. septembra u zonama škola biće pojačano prisustvo saobraćajne policije za vreme dolaska i odlaska učenika, kao i u toku velikog odmora. U kontroli će koristiti video-nadzor i prvacima će držati predavanja o bezbednosti u saobraćaju.

Prošle godine tokom septembarske akcije u blizini škola je otkriveno oko 18.000 prekršaja.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja u izjavi za Alo! kaže da prvaci nisu najugroženiji u saobraćaju, već su to trećaci i učenici petog i šestog razreda.

- Najugroženiji su đaci trećeg razreda jer u većini slučajeva samostalno idu u školu, i to im je prešlo u rutinu, a ta rutina smanjuje oprez, dok petaci i šestaci počinju intenzivnije da se kreću van zone škole. Oni odlascima u parkove, tržne centre, bioskope izlaze iz standardne šeme i zbog toga dolazi do nezgoda - objasnio je Okanović.

NA POČETKU ŠKOLSKE GODINE Najvažnija bezbednost učenika na putu od škole do kuće

Alo/Privatna arhiva

 

U poslednjih pet godina nijedan učenik nije stradao u zoni škole, zato je najvažnije i kad prođe septembar i ne bude policije u blizini školskih objekata, voziti po svim saobraćajnim propisima.

Okanović savetuje roditelje da uče decu da gledaju levo i desno sve dok ne pređu ulicu, a ne samo kad započinju prelazak.

- Nemali broj dece stradao je kad pređu jednu ili dve trake, zbog toga ih treba učiti da gledaju do poslednjeg koraka dok ne dođu na trotoar - apeluje Okanović.

- Vozači treba da imaju na umu da svako prekoračenje brzine iznad 30 km/h u zoni škola, drastično smanjuje šansu detetu da preživi sudar sa vozilom, a vozačima da izbegnu saobraćajnu nesreću.

Okanović je apelovao na odrasle da u blizini dece, bez obzira što ih ne poznaju, ne prave prekršaje i da vode računa kako prelaze ulicu.

- Samo će tako školarcima dati dobar primer - rekao je Okanović.

- Prema našem porodičnom zakonu, deca mogu biti bez roditeljskog nadzora kad krenu u školu, znači već od sedme godine, ali na svakom roditelju je da proceni kad je mališan spreman sam da ide u školu - zaključio je Damir Okanović.

Pedagog Milica Milkić za Alo! je rekla da svaki roditelj samostalno odlučuje kad će dete pustiti da samo ide u školu i vraća se iz nje.

NA POČETKU ŠKOLSKE GODINE Najvažnija bezbednost učenika na putu od škole do kuće

Alo/Privatna arhiva

 

- To pre svega zavisi od toga koliko su ih roditelji spremili za to. U manjim sredinama đaci već od prvog razreda idu sami, to je i logično jer ima manje saobraćaja, u većim gradovima je postao trend da ih voze ili vode do četvrtog razreda, što je po meni prekasno. Smatram da bi od drugog razreda mogli da idu sami - objasnila je Mikićeva.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading