MASAKRIRALI SRBE, PA SVE ZATAŠKALI Hrvati lažirali izveštaj o stravičnom zločinu u Gruborima, palili sela i ubijali civile (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)
Printscreen

Osporava Hrvatska, kako navodi, "pravo Srbije da sudi za zločine počinjene na sadašnjoj njihovoj teritoriji", iako tamošnje pravosuđe 27 godina nije ništa uradilo da zločince privede licu pravde.

Konkretan primer je stravičan zločin u Gruborima, čija je godišnjica bila u četvrtak, 25. avgusta. Hrvati su sudili dvojici policijskih specijalaca - Franji Drlji i Boži Krajini i oslobodili ih optužbi, jer, kako je to obrazloženo, "nema dokaza, niti svedoka", a oslobođen je i sadašnji poslanik u hrvatskom parlamentu Željko Sačić, koji je bio optužen da je zataškao zločin lažirajući izveštaj o pokolju.

On je pre nekoliko dana pozivao da se proglasi "stanje neposredne ratne opasnosti, jer se Srbija drznula da optuži hrvatske oficire zbog zločina na Petrovačkoj cesti i kod Svodne".

Inače, pripadnici hrvatske antiterorističke jedinice "Lučko" upali su 25. avgusta u Plavno, zaselak Grubori i ubili šestoro civila, a više od pola sela spalili. Jovu Grubora (55) zaklali su na livadi dok je čuvao krave, pa ga masakrirali. Ubili su mu i dve krave i psa, čiji su leševi pronađeni pored Jovinog tela. Ubijenog Jovu je sutradan pronašao rođak i doneo u kuću, gde su ga u hodniku fotografisali pripadnici UN.

Surovu smrt doživeo je i starina Miloš Grubor (80), koji je ubijen u sobi dok je spavao.

MASAKRIRALI SRBE, PA SVE ZATAŠKALI Hrvati lažirali izveštaj o stravičnom zločinu u Gruborima, palili sela i ubijali civile (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Printscreen

 

Pogođen je mecima u potiljak i u leđa. Tada su ubijene i dve žene, Marija (90) i Milka Grubor (51) i Jovan Karanović (73). Kasnije je na livadi pronađen i upucan Đuro Karanović (45), kojem su lice i glava bili isečeni i izmasakrirani. Bio je u farmericama, kariranoj košulji i bordo patikama.

Željko Sačić, policijski general u penziji, tada zamenik komandanta specijalne jedinice Mladena Markača, prikrio je taj zločin. U komandu u Zagreb je prvo otišao izveštaj da u Gruborima nije bilo nikakvog oružanog sukoba i borbi, međutim kad se saznalo da su u selo stigli ljudi iz UN, jer su videli dim i da sve gori, pa onda i evidentirali zločine, po Sačićevom nalogu napisan je drugi lažni izveštaj. Svedoci su pričali da ga je on sam diktirao, koristeći se topografskom kartom radi opisa i naziva mesta.

ANALIZA KOJA SE JOŠ PAMTI Lazanski otkrio koji političar je bio tragičar veka - Alo.rs

- Pripadnici ATJ "Lučko" u Gruborima su naišli na oružani otpor od osam do deset neprijateljskih vojnika, pa su u tom sukobu zapaljene kuće i stradali civili - lažirao je izveštaj Sačić.

Istina je, međutim, da su Hrvati palili srpska sela i ubijali civile, uglavnom starije ljude, koji nisu posle zločinačke akciji "Oluja" hteli da napuste svoja ognjišta. Tužilac koja je gonila Sačića je smenjena, a njena optužnica je odbačena.

IZVUKLI SE I ZA RAMLJANE

Jedinica "Lučko" je nastavila svoju akciju i posle Grubora su upali u susedno selo Ramljane i tamo zapalili kuće. Franjo Drljo i Željko Sačić su pre nekoliko godina bili osumnjičeni i za ta nedela, međutim, zagrebačko tužilaštvo je obustavilo istragu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Nena

29.08.2022 09:17

To su za njih heroji. Svi dto su ubijali Srbe su nagrađeni dobrim mirovinama(penzijama) i činovima. Nazalost isto radi i EU i naša opozicija