OVČARSKO-KABLARSKA KLISURA Sastala se međuresorna Vladina radna grupa, tema - sadašnji i budući projekti (FOTO)
Foto: Međuresorna Vladina radna grupa

Sastanku su pored lokalnih samouprava Čačka i Lučana, prisustvovali predstavnici Kabineta predsednice Vlade, ministarstava iz resora turizma, ekologije,  infrastrukture i poljoprivrede, Turističke organizacije Čačka, Srpske pravoslavne crkve, JP Putevi, JVP Srbijavode, EDB i Zavod za zaštitu prirode.

Više projekata uskoro počinje sa realizacijom, kao što su uređenje priobalja na jezeru Međuvršje, rekonstrukcija visećih mostova, kapije ulaska u OKK, parkinga itd. Sredinom avgusta meseca započeti su radovi na rekonstrukciji puta Ovčar banja - Potrkanje, u ukupnom iznosu od 370 miliona dinara. Izgradnja ove saobraćjnice ima višestruki značaj, kako za meštane ovog kraja tako i za razvoj turizma u Ovčarsko kablarskoj klisuri, jer je to i najkraći put od Ovčar banje do budućeg vidikovca na vrhu Kablara. 

Podjednako su važni projekti čija priprema je u toku a pripadaju grupi ekoloških projekata u cilju revitalizalizacije klisure - kapitalni projekat izmuljavanja i remedijacije jezera Međuvršje (koji se realizuje u sklopu bilateralnog sporazuma Vlada Mađarske i Srbije u oblasti infrastrukturnih projekata); izgradnja vodovoda i kanalizacije, kao i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Ovčar banji; ekološki katamaran; itd. Izgradnja Rehabilitacionog centra u Ovčar banji, koji je u završnoj fazi projektovanja, će uz nove termalne izvore, vratiti Ovčar banju u epicentar banjskog turizma u Srbiji.

Pogledajte detalje sa sastanka u galeriji:

Međuresorna radna grupa je predložila i nove projekte koji će imati za cilj da u potpunosti iskoriste sve potecijale Ovčarsko- kablarske klisure i okolnog kraja. Pre svega, razmatrani su projekti koji će doprineti razvoju seoskog i ekološkog turizma, kako bi se ekonomski osnažilo lokalno stanovništvo. 

U nastavku sezone kulturno umetničkih manifestacija u Ovčar banji, na novoizgrađenom amfiteatru, nedavno je održan koncert džez umetnice Lene Kovačević, a tokom septembra meseca slede koncerti braće Teofilović (3. septembar), etno pevačice Danice Crnogorčević (23. septembar) i drugih.
Vlada Republika Srbije zajedno sa gradom Čačkom i svim nadležnim institucijama, nastaviće sa praćenjem i realizacijom aktivnosti, kako bi osigurali kontituirano sprovođenje svih projekata, a u najboljem interesu kako pojedinca, tako i cele zajednice.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Nele

26.08.2022 09:42

Moze li i tu neki stadion da se uglavi bilo bi od vitalne vaznosti ...

ML.

26.08.2022 13:05

Sve pohvale za uradjene radove u OvcarBanji i buduce planove ali sve to pada u vodu jer cesto sa porodicom idem u Ovcar Banju i kad sam dolazio javni toalet je bio zakljucan ,a sredjen je i nov. Pitam se za koga je uradjen ako je stalno zatvoren. Turisti koji dodju autobusom, eskurzije pravo trce ka njemu a on zakljucan pa obilaze oko njega i snalaze se,jadno i tuzno.