IZRONILA NACISTIČKA FLOTA Nestvaran prizor na Dunavu, pojavile se olupine brodova iz Drugog svetskog rata (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen

U mnogima je još uvek na tone municije i eksploziva i predstavljaju opasnost za brodare, navodi Rojters.

Plovila su među stotinama, koje je 1944. godine crnomorska flota nacističke Nemačke potopila duž Dunava, dok se povlačila od napredujućih sovjetskih snaga, i još uvek ometaju rečni saobraćaj tokom niskog vodostaja i predstavljaju ekološku opasnost.

- Pri povlačenju nemačke ratne flote iz Crnog mora, negde na sredini puta prema Crnom moru između Rumunije i Bugarske, naišla je prva nemačka flota, ne znajući da im je zaprečen put prema Crnom moru, tako da se od sto brodova koji su krenuli sa Crnog mora dostigli brojku od 174 broda. Onda su prikupljali u svim mestima, jer su i Rumuni i Bugari bili na strani Nemačke u ono vreme, i otprilike je dovde doplovilo oko 200 brodova - objašnjava u izjavi za Rojters Velimir Trajilović, penzioner iz Prahova koji je napisao knjigu o ovim brodovima.

Vlada Srbije je u martu raspisala tender za izvlačenje olupina i uklanjanje municije i eksploziva. Troškovi operacije procenjeni su na 29 miliona evra.

Otkriveno zaboravljeno blago i bombe

U Španiji, koja trpi najgoru sušu u poslednjih nekoliko decenija, arheolozi su bili oduševljeni pojavom praistorijskog kamenog kruga nazvanog "španski Stounhendž" koji je obično prekriven vodom veštačkog jezera. Poznat kao Dolmen Gvadalperala, sastavljen je od 150 kružno aranžiranih granitnih stena, i veruje se da je formiran u petom milenijumu pre nove ere, navodi Rojters. Trenutno su potpuno otkrivene, jer je nivo vode akumulacije Valdekanas drastično opao na samo 28 odsto kapaciteta. Ovo nalazište pronašao je nemački arheolog Hugo Obermajer 1926. godine, ali je ono potopljeno izgradnjom brane i punjenjem veštačkog jezera 1963. godine tokom vladavine diktatora Fransiska Franka, a od tada stene su bile samo četiri puta delimično vidljive tokom izuzetno intenzivnih sušnih perioda.

 

 


Nizak vodostaj reka otkrio je u Nemačkoj takozvano "kamenje gladi" duž reke Rajne, zlokobna upozorenja predaka o razdobljima bede. To su stene rečnog korita, koje su vidljive samo kada je vodostaj izuzetno nizak.

U njih su uklesane poruke koje su ostavili ljudi iz prethodnih epoha o katastrofama izazvanim nedostatkom vode, pružajući jedinstveni podsetnik na teškoće sa kojima su se suočavali tokom prethodnih suša, navodi britanska agencija. Godine vidljive na kamenju koje se pojavilo u Vormsu, južno od Frankfurta, i Rajndorfu, blizu Leverkuzena, uključuju 1947, 1959, 2003 i 2018.

I u Italiji, koja je proglasila vanredno stanje za područja oko reke Po, krajem jula je nizak vodostaj najduže reke u zemlji, otkrio prethodno potopljenu bombu od 450 kg iz Drugog svetskog rata.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading