MUP APELUJE NA GRAĐANE Ako ne ispoštujete ovo, moraćete da platite kaznu od 50.000 dinara
Foto: MUP Srbije

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru.

U saopštenju dostavljenom medijima takođe se apeluje na građane da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma, kako ne bi izazvali požare koji mogu da ugroze živote građana i pričine veliku materijalnu štetu.

Samo od početka avgusta evidentirano je 1.712 požara, od čega čak 1.357 na otvorenom prostoru.

U narednom periodu, u skladu sa najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje se period sa visokim temperaturama, koji pogoduje nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju.

MUP podseća da je odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva, kao i da je za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Istim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na odredjenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

Za nepoštovanje te odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, navedeno je u saopštenju.

Sektor za vanredne situacije će i u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama na republičkom i lokalnom nivou, nastaviti aktivnost pojačanog nadzora i obilaska terena radi otkrivanja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti građana, saopštio je MUP.

Komentari (1)

Loading
boki

19.08.2022 18:08

Zasto drzava tolerise ili zali gradane da plate kaznu.Svako ko krsi propise i zakone mora snositi poskedice nismo divlji zapad nego pravna drzava .Samo je potrebno zsposliti drzavne sluzbenike da rade svoj posa