BEBI-BUM U SRBIJI Vučić: U prvoj polovini 2022. rođeno 521 novorođenče više nego 2021. godine
Alo.rs/ Shutterstock

„U danu u kojem smo imali mnogo ne lakih sastanaka i razgovora sa predstavnicima zapadnog sveta po pitanju KiM i predsastanak sa Kvintom, a uoči odlaska u Brisel, dobio sam jednu dobru vest koju hoću da podelim sa vama, poštovani građani Srbije, a to je da u prvih šest meseci 2022. godine imamo 521 novorođenče više nego u istom periodu 2021. godine", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u video-snimku na Instagramu.

Tanjug

 

To je, kako je istakao, za 1,8 odsto više dece.

"Ne mogu da vam objasnim koliko sam radostan što smo, nadam se, uspeli da prekinemo negativan trend. I ovo znači da naše mere obavljaju posao, još ćemo da ih pojačamo. Ulagaćemo u budućnost Srbije. Hvala majkama, hvala divnim ženama Srbije“, naveo je Vučić.

Alo.rs/ Shutterstock

 

Grafikoni nacionalnog statističkog zavoda svedoče da su rode najviše sletale u region Šumadije i zapadne Srbije, u kome je rođeno 419 beba više nego u istom periodu prethodne godine, a potom u Beogradski region, u kome je 160 novorođenčadi više došlo na svet nego u prvih šest meseci prošle godine. I u regionu južne i istočne Srbije upisano je 46 beba više nego u prvom polugođu 2021. godine. Samo su u Vojvodini rođene 104 bebe manje nego u prvih šest meseci lane.

Pada stopa mortaliteta u celoj zemlji

U svim regionima Srbije beleži se manji mortalitet u odnosu na prvo polugođe prošle godine - u prestonici je 2.262 manje preminulih, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji broj umrlih je za 2.287 manji nego od januara do jula prošle godine, u Vojvodini je broj umrlih manji za 847 u odnosu na prethodnu godinu, dok je u regionu južne i istočne Srbije broj preminulih manji za 85 u odnosu na isti period protekle godine.

Komentari (0)

Loading