SKANDAL, JEZIVI RASIZAM NA DELU Evropska komisija predstavila Balkan kao prostor na kome žive samo medvedi! (FOTO)
Alo/ilustracija

Nacrtana karta izazvala je brojne kontroverze.

Naime, na njoj se mogu videti brojne evropske znamenitosti ali, ukoliko se obrati pažnja na Balkan, ne može se odoleti utisku da je EU, slučajno ili namerno, zapostavila ovaj deo Evrope.

Od svih simbola koji krase države Zapadnog Balkana ostavljen samo - medved.

 

 

Brojni korisnici društvenih mreža primetili su ovakav propust EU, pa su u komentarima izrazili svoje nezadovoljstvo.

- Na "Divljem zapadnom Balkanu" ništa se ne može videti ni naći, osim malo trave, medveda, pasa i mosta usred divljine - piše u jednom.

- U većini zemalja bivše Jugoslavije žive samo medvedi? Hvala vam ni za šta - jedan je od komentara.

- Dakle, u zemljama Zapadnog Balkana žive samo psi i medvedi. Interesantno, istinske evropske vrednosti - takođe je jedan od komentara ispod karte.

 

 

Dok su neki komentatori ilustratorima poručili "da se vrate u osnovnu školu", drugi su svoje nezadovoljstvo pretočili u komentare koji se bave ozbiljnijom tematikom.

- Ovo je tako dobar izvor za podučavanje...za podučavanje o rasizmu - piše u jednom komentaru.

- Kako se usuđujete zemlje van EU prikazati kao neke prazne pustinje bez ikakve kulturne baštine? Bilo bi prikladnije da taj prostor ostavite praznim - napisao je jedan korisnik Fejsbuka, koji se osvrnio i na dizajn, odnosno, ilustracije na ostatku karte.

- A čini se da zemlje EU kao glavno nasleđe imaju uglavnom hrišćanske katedrale? Kako se usuđujete ovde koristiti reč "raznolik"? Da ne spominjem koliko je ovo needukativno... - 

 

Komentari (4)

Loading
Mussa Kessedžija

17.08.2022 14:13

Medvedi su plemenote životinje prema onome što na Balkanu živi.

Fikus

17.08.2022 14:31

A da li je nekome palo u oči da je na karti Srbije, pored KiM ofarbanog posebno u crno takođe izdvojen i jug Srbije tj, opštine Preševo i Bujanovac, takođe "označene" crnom bojom kao Kosovo? Koliko pameti treba da se vidi da je sledeći korak EU da se od Srbije traži da i te opštine budu pripojene Kosovu u njihovu nakazu od lažne države?

Nina

17.08.2022 14:53

Ne cudi me od njih tako sramotno predstavljanje. Po svaku cenu forsiraju da zaboravimo ko smo i gde su nam koreni. Kosovo i Metohija sa velicanstvanim manastirima , Novo brdo - rudnik gde su Sasi bili najamni radnici. Sve bi dali da se zaboravi Vinca, Viminacijum, 18 Rimskih imperatora rodjenih na nasem tlu, Sirmijum i Nis gde je car Konstantin,Prvi pisani zakonik na tlu Evrope i mnoga toga jos.

Petar

17.08.2022 15:07

Medvedi su bolji od mnogih koji žive u EU i ja radije biram medvede.Nikoga nisu bombardovali ucenjivali ili pljačkali.A i ove "edukativne"slikovnice kao da su za debile štampane.