VAŽNO PRAVILO U AUTOBUSU KOJE MNOGI NE ZNAJU! Ovo je obavezno kada se započne put
Foto: privatna arhiva

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je da je važno skrenuti pažnju da se saobraćajne nesreće dešavaju zbog jednog važnog pravila koje mnogi ne znaju i da je bitno na taj način predupreti teže posledice i sprečiti ih na vreme.

 - U autobusu je obavezna upotreba pojasa, što naravno uključuje i decu. Postoji poseban pravilnik o organizovanju prevoza dece, a to je da prevoz ne sme otpočeti dok deca nisu vezana. U Bugarskoj je, na primer, zabranjen prevoz dece u noćnim satima.

Prema istraživanjima u Velikoj Britaniji svaka četvrta nesreća uzrokovana je distrakcijom, odnosno skretanjem pažnje vozača sa puta na nešto treće.

To može biti mobilni telefon, bilbord,menjanje radio stanice...

Masovna saobraćajna nesreća je bila slučaj u Bugarskoj, njihove hitne službe su reagovale na odgovarajući način, posebno je za divljenje reakcija ljudi koji su tu prolazili i ukazali pomoć deci. Bugarski organi isključili mogućnost da se nesreća dogodila zbog puta ili loše signalizacije, ali i podsetio na propise koji su na snazi i u Bugarskoj i u Srbiji.

DRAMATIČNO Ispovest putnice iz autobusa koji se prevrnuo na auto-putu u Bugarskoj (VIDEO)

Govoreći o nesreći u Bugarskoj, rekao da su bugarski organi isključili mogućnost da se nesreća dogodila zbog puta ili loše signalizacije, ali i podsetio na propise koji su na snazi i u Bugarskoj i u Srbiji.

"Podsetiću da je, po našim propisima, vezivanje sigurnosnih pojaseva u autobusu obavezno, posebno kada su u pitanju deca, odnosno organizovani prevoz dece. Svakako bi predmet istrage trebalo da bude i da li su svi putnici u autobusu, naročito deca, upotrebljavali sigurnosni pojas", rekao je Okanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading