KUVATE SE OD VRUĆINE U TAKSI VOZILIMA? Da li je klima obavezna i kolike su kazne ako nije uključena
Foto: Shutterstock/ taknote

Trideset i više stepeni. Teško je biti napolju, a kamoli u kolima bez klime. Takav izazov imali su mnogi u taksi vozilima, mada iz taksi udruženja tvrde da su to retki slučajevi.

"Verujem da ima takvih slučajeva, da ima kolega kojima se klima pokvari od intenzivnog korišćenja", kaže Saša Knežević, potpredsednik Ugovorne privredne taksi komore Srbije.

Prema propisima, taksi vozila moraju da imaju klimu i taksista mora da je uključi ako stranka to traži. Međutim, bilo je situacija kada su neki taksisti to odbijali, a umesto toga otvarali prozore.

"Nekada nisu bile klime pa smo nosili peškire, ali sada ja uključujem non-stop kad su ovako temperature od 28, 29 stepeni pa nadalje bez klime se ne može raditi", navodi Milan Joksimović, taksista.

AKO IMATE KLIMU NE MORATE DA BANKROTIRATE Uz ove trikove računi će biti duplo niži

Kazne postoje. Ako vozilo nema klima-uređaj taksista plaća 40.000 dinara, a kada ne uključi klimu 20.000 dinara.

"Kada su velike vrućine klime su uglavnom uključene i kola su već pripremljena da prime stranku jer se i mi tu vozimo, bilo bi nam neizdrživo", ističe Knežević.

Od februara taksi usluge su skuplje 20 odsto. Ipak, nekima to nije dovoljno, pa posebno naplaćuju uključivanje klime. To je nezakonito, pa samim tim nikakvi argumenti nisu opravdani pa ni taj da je potrošnja goriva veća kada je klima uključena.

"Tih 100, 200 dinara u životu mene neće da izvadi što će da poveća potrošnju goriva", poručuje Joksimović.

Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove rekli su nam da su od početka godine primili samo jednu prijavu putnika zbog neuključivanja klime i da je taksista kažnjen sa 20.000 dinara.

Komentari (0)

Loading