Mirović otvorio Slovačke narodne svečanosti u Bačkom Petrovcu
Pokrajinska vlada

Podsetivši na to da su od dolaska Slovaka u ove krajeve prošla gotovo tri veka, predsednik Mirović ocenio je da su to bila tri veka iskušenja, pokušaja asimilacije, negiranja njihove samobitnosti, ali da su se od svega toga odbranili ljubavlju prema svom poreklu, nepokolebljivom odanošću zavetu svojih predaka, čudesnim slikarstvom i poslovičnom vrednoćom.

Prema Mirovićevim rečima, odnosi Republike Srbije i Slovačke su tradicionalno dobri i prijateljski, a jedan od najvažnijih i najčvršćih mostova te saradnje i prijateljstva jeste upravo slovačka zajednica koja ovde živi.

- Etnička, kulturna i konfesionalna raznolikost jedna je od najvažnijih karakteristika Vojvodine i cele naše države, a njeno očuvanje i unapređivanje, čemu slovačka nacionalna zajednica daje posebnu boju, poseban je prioritet Pokrajinske vlade i tako će biti i u budućnosti - rekao je predsednik Mirović. 

Ovom prilikom predsednik Mirović je podsetio i na sistemsku i kontinuiranu podršku Pokrajinske vlade obrazovanju na maternjem jeziku, slovačkim kulturnim institucijama, te informisanju na slovačkom.

- Dan održavanja ovih svečanosti je, istovremeno, i vaš nacionalni praznik i ja vam ga – u ime Pokrajinske vlade i svoje ime – od srca čestitam, uz podsećanje da je taj dan proglašen i za praznik od značaja za celu našu pokrajinu - poručio je predsednik Mirović.

Ambasador Slovačke u Srbiji Fedor Rosoha rekao je da ova manifestacija svedoči o istrajnosti, velikoj strasti i neprestanom nastojanju Slovaka da sačuvaju svoju kulturu, jezik i nacionalnu svest.

- Tokom tri dana Slovačkih narodnih svečanosti pokazaćemo najbolje što smo kao narod stvarali - izjavio je predsednik Matice slovačke u Srbiji Branislav Kulik.

- Srbija ima pozitivan pristup u sprovođenju svoje državne politike u odnosu na slovačku nacionalnu manjinu u interesu očuvanja njene nacionalne i kulturne svesti i slovačkog jezika, a svemu tome doprinose prijateljski i istorijski odnosi naša dva naroda - ocenila je potpredsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Tatiana Vujačić.

Mirović otvorio Slovačke narodne svečanosti u Bačkom Petrovcu

Pokrajinska vlada

 

Predsednica Opštine Bački Petrovac Jasna Šproh istakla je da je ponosna što su Svečanosti, od osnivanja, nerazdvojni deo Bačkog Petrovca, poručivši da je njihova misija da se podrži slovački nacionalni identitet.

Ove svečanosti obuhvataju smotru slovačkog folklora, izložbe, pozorišne predstave, sportske, zabavne i druge sadržaje koji na najbolji način predstavljaju običaje, tradiciju i kulturni život Slovaka.

Manifestacija traje do 14. avgusta, a pored Bačkog Petrovca, programi se održavaju i u Kulpinu, Bačkoj Palanci i Kovačici.

Večerašnjem događaju prisustvovali su i Dejan Savić, savetnik predsednika Republike Srbije za kulturu, potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić, pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović, direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Miloš Maletić i druge zvanice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading