"BUDIMO BEZBEDNI" U opštini Savski venac održana javna tribina (FOTO)
Alo

Na tribini se prisutnima obratio predsednik Opštine Savski venac Miloš Vidović. On je rekao da Savski venac često organizuje edukativne tribine i naglasio da ova tema koja govori o značaju bezbednog učešća i odgovornog ponašanja u saobraćaju predstavlja jedan od načina kako da povećamo nivo bezbednosne kulture i ostvarimo zajednički cilj – manji broj poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama.

- „Ovaj projekat je samo nastavak onoga što smo započeli pre pet godina od kada u kontinuitetu sprovodimo različite edukativne programe. Ulažemo napore da putem tribina i obuka povećamo znanje i probudimo svest građana o važnosti znanja o ponašanju u saobraćaju. Na ovaj način sugrađani uče kako da se suoče sa problemima i zaštite od potencijalnih opasnosti“ – izjavio je Vidović.

-„Tribinom „Budimo bezbedni“ želimo da pomognemo svima da razviju odgovornost u saobraćaju i shvate koliko jedan sekund nepažnje može da promeni život iz korena. Odgovorno ponašanje, poštovanje propisa, ali i stalna edukacija najbolja su prevencija za bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Pažljivim ponašanjem na ulici štitimo sebe ali i druge. Trenutak nepažnje može dovesti do trajne borbe sa invaliditetom i posledica za ceo život“ – naglasila je Dea Đurđević.

-„Već drugu godinu zaredom smo u saradnji sa AMSS podelili preko 100 besplatnih auto-sedišta za decu i super članskih kartica AMSS. Uradili smo preko 35 ulica i 15 međublokovskih saobraćajnica što je, uz saobraćajne signalizacije, izuzetno bitno za pešake i učesnike u saobraćaju. Otvoreno je prvo igralište za osobe sa invaliditetom u Hajd parku, obnavljaju se staze za osobe sa invaliditetom. Pristupačnost zgrade GO Savski venac unapređena je uklanjanjem barijera u ulaznom delu, a napravljena je i lift platforma u zgradi Opštine. Za gluve i nagluve osobe obezbedili smo tumača za znakovni jezik kao i taktilnu tablu namenjenu slepim i slabovidim osobama. Podeljena su kolica osobama sa invaliditetom, a pušten je u rad štampač na Brajevom pismu. Uspešno je realizovan i međuopštinski projekat namenjen jačanju kapaciteta servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji, a rezultat ove saradnje je i aplikacija "Info za sve"“ – istakao je predsednik.

-„Posledice neprilagođene brzine, zanemarivanja bezbednosnog pojasa, upotrebe telefona, alkohola i psihoaktivnih supstanci bile su teme tribine posvećene bezbednosti u saobraćaju. Preventivno delovanje je najbolji način da se zaštite ljudski životi i imovina građana – istakla je Dea i dodala da zajedničkim radom možemo spasiti mnogo života, a i pomoći žrtvama saobraćajne nezgode da žive mnogo kvalitetnije“.

- „Naša obaveza je da učimo ljude da su osobe sa invaliditetom jednaki članovi naše zajednice i da društvo ima obavezu da dodatno brine o njima. Zato je važno da imamo više ovakvih tribina i da što više razgovaramo o tome kako bi poruke koje možemo poslati odavde došle do svakog čoveka. Ovo se posebno odnosi na mlade ljude koji su najugroženiji u saobraćaju, jer oni imaju najmanje iskustvo, te su zato često žrtve saobraćajnih nesreća. Potrebno je da građani shvate da se sabraćajna nezgoda može svakome dogoditi i da su izuzetno ozbiljne posledice neodgovornog ponašanja. Želimo prvenstveno da utičemo na građane, menjamo pogrešne navike i stvaramo bezbednu kulturu i vaspitanje. Svi se nalazimo na jednom važnom zadatku, a to je da što manje ljudi strada u saobraćajnim nesrećama – kazao je Vidović i dodao da ako ovim tribinama spasimo samo jedan život, one imaju smisla.“

Na tribini je govorio i zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan.

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading