SEPTEMBARSKI BANKROT Za roditelje sa dubljim džepom prvi dan škole nije problem, ali se oni sa minimalcem češu po glavi: Za školski pribor ode pola plate
Alo

Prvaci većinu knjiga dobijaju od svojih gradova i opština, ali ima i onih koji kupuju knjige.

Kako je za Alo! rekla učiteljica Tatjana Vukadinović, najbolje je da roditelji sačekaju sa kupovinom svezaka i ostalog pribora do samog početka nastave, jer će od nastavnika i učitelja dobiti tačne instrukcije šta im je potrebno.

- Nema potrebe da kupuju silne sveske, jer svaki učitelj i nastavnik ima neki svoj sistem. Neko traži posebnu svesku za domaći i školski, neko jednu zajedničku, neko veliku, neko malu. Oni kojima su nastavnici i učitelji na kraju prošle godine rekli šta im treba mogu sve da obave unapred, ali prvaci i petaci najbolje da sačekaju prvi dan nove školske godine - savetuje učiteljica.

Prema njenim rečima, najbolje je deci preporučiti sveske mekih korica, da bi bile što lakše u već teškom rancu, a to dobro dođe i zbog toga što su jeftinije od onih sa debelim koricama. Međutim, za to već roditelji moraju da se dovijaju, a ako žele da uštede - i da naprave dobru strategiju, pa možda i da ne kupe sve na jednom mestu.

Kako je za Alo! ispričala Aleksandra Janković, mama jednog drugaka, za ovu godinu već je spremila strategiju mnogo bolju nego prethodne godine.

Fejsbuk postaje mreža za penzionere - Alo.rs

- Prošle godine smo otišli u jednu veliku knjižaru i tamo kupili sve. Zbunili su me i drugi roditelji i preporuke i moja rodbina i svi koji su hteli da ga nešto časte za polazak u školu. Kada su nam ispostavili račun, zamalo me šlog strefio. Bilo je oko 30.000 dinara i to bez knjiga - ranac od skoro 10, sveske sa ukrasima raznim, pernice, bojice sa šljokicama i ostale gluposti. Sada sam pretražila na internetu gde je šta jeftinije, napravila spisak i krenula - po mojoj računici biće oko 5.000 bez knjiga - nada se Aleksandra.

Sve navedeno je samo početak, a gde su odeća i obuća?!

Ako računamo da su roditelji deci objasnili da je važno da im odeća bude čista i cela, a ne skupa i najmodernija, majice, dukseve i pantalone mogu da nađu i po pristojnim cenama.

- Dobra strana ovog perioda je što su majice već na akcijama, tako da ću i sinu od osam godina i starijoj ćerki kupiti kod domaćih proizvođača, po nekih četiri komada i još po jednu belu za fizičko, dva para pantalona i dva duksa. Sa dečakom imamo sreće jer je dosta toga nasledio, tako da ćemo tu uštedeti nekoliko hiljada - kaže Aleksandra.

Detaljna vremenska prognoza za jesen - Alo.rs

Misija: RANAC

Poslednjih godina među prvacima su popularni rančevi sa točkićima, metalnom konstrukcijom, ručkom za vuču... Pedagog Sofija Adamović kaže da deci moramo da objasnimo da je kupovina rezultat dogovora i da ranac pre svega treba da zadovolji kriterijume škole i zdravih leđa, pa tek onda njihovih želja.

- Česte su neobične želje dece, posebno da oprema za školu bude kao kod drugara, sa nekim šarama, sa nekim dodacima. Ali mi smo ti koji treba da im objasne i da se pre kupovine dogovorimo šta nam treba, šta može, šta ne može. S obzirom na to da su oni mali i sitni, objasniti im da ne mogu da kupe ranac koji sam po sebi teži tri kilograma i prekrije im pola tela - savetuje pedagog.

Lagane rančeve u sportskim radnjama možete naći i za oko 1.000 dinara, dok oni koji su označeni kao „za prvi razred“ staju između 3.000 i čak 12.000 dinara.

Cene knjiga za osnovnu školu

Prvi razred 7.260-8.440

Drugi razred    9.140-9.700

Treći razred     8.500-8.800

Četvrti razred  5.680-9.570

Peti razred 11.376-15.746

Šesti razred     16.283-16.550

Sedmi razred   13.244-18.115

Osmi razred     12.709-16.985

Osnovni pribor za školu po preporuci učiteljice Tatjane Vukadinović:

Sveske A4 4 komada 24-529

Blok broj 4       120-300

Drvene bojice 200-600

Flomasteri 200-1.500

Makazice   80-300

Lepak za papir 70-200

Vreća za patike     1.000-4.000

Ranac  3.000-12.000

Ukupno      4.760-22.776

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading