TIKTOK TIKOVI Mladi koji prate takozvane Turet influensere obolevaju od nevoljnog izgovaranja skarednih reči
Printscreen

Profesorka psihijatrije u Hanoverskoj medicinskoj školi i predsedavajuća Evropskog udruženja za proučavanje Turetovog sindroma (nevoljni motorni i verbalni tikovi) Kirsten Miler-Val upozorila je javnost da se nešto čudno dešava sa tinejdžerkama.

- Dolaze mi devojčice koje nevoljno izvikuju više od 100 različitih skarednih reči, udaraju se u grudi i bacaju hranu. Većina urla „ružan si” - rekla je za „Atlantik“ Kirsten Miler-Val.

Alo/Printscreen/

Gotovo identičnu frazu lansirao je dvadesetogodišnji Jan Cimerman, kome je otkrivena koprolalija (uznapredovali oblik Turetovog sindroma, kada uz motorne tikove osoba nevoljno izgovara psovke). Cimermanov Jutjub kanal „Oluja u glavi” prati dva miliona mladih, a najviše lajkova imala je rečenica: „Danas si posebno ružan”. Ispostavilo se da je 63 odsto pacijentkinja Miler-Val bacalo hranu i izgovaralo „leteće ajkule” baš kao Cimerman.

Alo/Printscreen/Privatna arhiva

 

Neurolog iz londonske dečje bolnice Evelina Temi Hederli utvrdila je da se njene pacijentkinje, mahom tinejdžerke, udaraju po grudima, uzvikuju „pasulj” i padaju na kolena - identično kao dvadesetjednogodišnja britanska influenserka Evi Mekfild, koja ima 14,2 miliona pratilaca na TikToku. Cimerman i Fild su dvoje od desetina tzv. Turet influensera, a video-klipovi sa heštegom #tourettes (Turet) pregledani su više od pet milijardi puta na TikToku.

Alo/Printscreen/Privatna arhiva

 

Nakon detaljnih studija, Kirsten Miler-Val je objavila rad „Zaustavite to! Ovo nije Turet, već novi tip masovne sociogene bolesti. Društvo, pre svega društvene mreže, šire bolest!“

Prof. dr Nikola Dimitrijević: Adolescenti su najugroženiji

I kod nas sve više tinejdžera oboleva od koprolalije.

Privatna arhiva

 

- Očajan sam koliko mi dece dolazi, to je sad već borba prsa u prsa. Adolescenti su najugroženiji, mada ima i mališana najranijeg uzrasta kod kojih se od gledanja crtanih filmova javljaju destrukcije govora. Naivno smo mislili da će korišćenje mobilnih telefona roditeljima olakšati komunikaciju sa decom, ali ispade da je veća šteta nego korist. Pritom, nije važno koliko vremena mladi provode na telefonu nego šta gledaju - rekao je za Alo! prof. dr Nikola Dimitrijević, dečji neurolog.

Komentari (0)

Loading