STOP MALTRETIRANJU NA POROĐAJU Neke hrabre žene su pokrenule peticiju protiv akušera
Foto: Shutterstock

Međutim, dugo godina žene su o tome ćutale upravo zato što su ih nasilnici ubedili da moraju da ćute o tome, te da su same krive što su se tako ponašali prema njima. Kao i kod svakog drugog vida nasilja, tek kada su neke hrabre mame rešile da istupe u javnost sa pričama šta su (jedva) preživele u porođajnim salama, i mnoge druge rešile su da im se pridruže.

Kako je povodom dva slučaja koja su dospela u javnost u februaru rekao zaštitnik građana Zoran Pašalić, bez prijavljivanja ginekološko-akušerskog nasilja nadležnima i postojanja dokaza, ženama je teško pružiti odgovarajuću zaštitu. Zato je izuzetno važno da svaka koja ga preživi ispriča šta joj se desilo i ko je za to odgovoran.

On je izjavio da je kancelarija zaštitnika početkom februara pokrenula kontrolu pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva zdravlja, tražeći informaciju o svim činjenicama i okolnostima bitnim za slučaj koji se desio u februaru, ali da rezultati još nisu stigli, jer nije završena vanredna spoljna provera kvaliteta stručnog rada GAK „Narodni front“.

- Kancelarija zaštitnika je dobila obaveštenje od Ministarstva da je sproveden inspekcijski nadzor u GAK „Narodni front“, kao i da su inicirani inspekcijski nadzori u svim porodilištima u Srbiji, te da nisu utvrđeni propusti u radu zdravstvenih ustanova. Postoji i mogućnost pokretanja vanredne spoljne provere kvaliteta stručnog rada - objasnio je i dodao da ranije nije dobijao prijave u vezi s tom pojavom, te da ne može biti utvrđeno koliko je ona česta.

Upravo to što žene nisu prijavljivale nasilje već su o njemu pričale samo svojim prijateljima i porodici, nateralo je neke da se okupe i pokrenu peticiju u vezi s pratnjom na porođaju.

- Pokrenuli smo peticiju da bi se dozvolilo svakoj ženi da na porođaj povede nekoga ko će da joj pruža podršku, ali i da ostane priseban i ne dozvoli da se nad njom iživljavaju sestre, lekari, pomoćno osoblje. Nekada su žene mislile da će ako odu na pregled u privatnu ordinaciju kod lekara koji će ih porađati u državnoj klinici - da im je garantovan dobar tretman. Međutim, i ti su se snovi davno raspršili, jer dok sačekate njegovu smenu, može da vam radi i govori ko šta hoće - kaže za Alo! jedna od žena koja je učestvovala u pokretanju peticije.

Zaključak je opet isti – tek kada prijavite, neko ko može da vam pomogne će saznati šta se dešava i tek tada će moći nešto da preduzme.

 

Kravo, budalo, ako te zavalim, videćeš šta je bol

Kako je za Alo! ispričala jedna od žena koja je preživela nasilje u porođajnoj sali, prema njoj su bile okrutne najviše babice.

- Sve te reči ne mogu ni da nabrojim, ali među epitetima su bile „govedo, kravo, budalo, retardirana...“, ali možda sam se najviše uplašila kada me je jedna pitala šta se dereš, a ja joj rekla da plačem jer sam u bolovima, da ne mogu da suzbijem glas, rekla je: „Ako te zavalim u tu stomačinu, videćeš šta je bol“ - ispričala je ona.

ALO! anketa: Jeste li za pratnju na porođaju?

Imao sam priliku da prisustvujem porođaju svoje supruge i to mi je bilo jedno od najboljih iskustva u životu

Miloš 42

 

 

Možda bih se odlučila na tako nešto

Nevena 26

 

 

Mislim da je jako bitno da muškarci vide kakav bol žena podnosi, pa će zbog toga više da je cene kroz život

Radmila 79

 

 

Nisam za to nikako

Jelica 33

 

 

Ja bih voleo

Nenad 25

 

 

Ako žena odluči da joj je neko potreban u tom trenutku, svakako da bi bilo divno iskustvo

Sandra 55

Advokat: Ćutalo se

Sa druge strane, advokatica Tanja Arsić smatra da je taj oblik nasilja veoma rasprostranjen, ali da se o njemu tek sada govori.

- Bez podizanja svesti celog društva o tome kroz šta žene prolaze i šta bi zapravo morala da podrazumeva zaštita njihovog tela, njihovog potomstva i dostojanstva, ne možemo se nadati da će rešavanje po prijavama za akušersko nasilje u zdravstvenim ustanovama biti efikasnije i brže - istakla je Arsić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading