PELETA IMA, ALI NEĆE DA GA PRODAJU! Stovarišta tvrde da su na gubitku ako ogrev prodaju po garantovanoj ceni
Alo

Nakon što se situacija s enormnom cenom peleta otela kontroli, država je donela uredbu o ograničavanju cene, i to u trajanju od 90 dana od dana stupanja na snagu s ciljem zaštite energetske bezbednosti zemlje.

Po toj uredbi Vlade Srbije maksimalna maloprodajna cena peleta ne sme da prelazi 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima (a doneta je i Odluka o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju).

- Cena je možda zauzdana, ali se sad pojavio novi problem, peleta na prodaju nema - kaže za Alo! čitateljka Nataša P. iz Beograda.

- Pokušali smo da kupimo pelet na nekoliko mesta, ali ga u prodaji nema. Imaju ga u skladištima, ali odbijaju da ga prodaju! Vlasnik jednog od stovarišta nam je objasnio da je pelet u proizvodnji skuplji i da mu se ne isplati da ga sad prodaje po ceni od 38.000 i da čeka da prođe tih 90 dana. Opet smo mi građani ugroženi. Cene su svakako podivljale u odnosu na prošlu godinu, ali je sad napravljena veštačka nestašica. Ne znam da li stovarišta imaju pravo da ne prodaju ono što imaju na lageru i da na taj način krše odluku Vlade o ograničenju cene ogreva? Mislim da bi država trebalo što hitnije da reaguje i da na neki način sankcioniše te prodavce. Zima je na pragu, a mi koji se grejemo na pelet veoma smo zabrinuti i pitamo se kako će se ovo sve završiti, jer situaciju uopšte nije bezazlena - kaže Nataša.

Prošle godine u ovo vreme pelet je mogao da se nađe po ceni od 170 evra po toni, a početkom avgusta se potpuno otela kontroli i tona je skočila na 370 pa do 420 evra.

- Ne znamo više šta ćemo, ni mi ni naše komšije. Svi smo u istom problemu. Jasno je da je ogrev, uzevši u obzir probleme i poskupljenja u svetu, morao da poskupi jer je svuda skočila cena energenata, ali ovo što se sad radi već potpada pod kršenje zakona. I šta sad? Da čekamo još tri meseca da bismo obezbedili ogrev, a pritom ko nam garantuje koja će mu biti cena tad? I da li će ga posle uopšte biti... – zaključuje naša čitateljka Nataša.

Čitaoci pišu - ALO! pita ministarku za vas

Kako je saopšteno, sprovođenje nadzora nad primenom uredbe na terenu i kontrolisanje maloprodajne cene peleta vršiće inspekcijski organi Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

PELETA IMA, ALI NEĆE DA GA PRODAJU! Stovarišta tvrde da su na gubitku ako ogrev prodaju po garantovanoj ceni

Alo

 

- Cena ogreva (drvo, ugalj i sl.) nije ograničena. Ograničena je samo maloprodajna cena peleta na maksimalno 38.000 RSD po toni.U skladu sa članom 4. Uredbe o ograničenju visine cena peleta, trgovci ne smeju isporučivati pelet u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci na tržište Republike Srbije. Pored toga, članom 8. Zakona o trgovini, učesnicima na tržištu zabranjeno je preduzimanje radnji kojima se izaziva nestabilnost i poremećaj u snabdevenosti tržišta - rekla je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić za Alo! i dodala da za su za navedene prekršaje, propisane kazne u skladu sa Uredbom i Zakonom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Prevareni

11.08.2022 07:50

Pelet kada se pojavio pre par godina kostao je 200 din za szak od 20kg.Sa ovom cenom je 4 puta skuplje, a to je 760din po dzaku.O kakvim gubicima pricamo?