NEMA VIŠE ČEKANJA U DOMOVIMA ZDRAVLJA Fantastične vesti za građane, ovo je novi potez Vlade Republike Srbije
Privatna arhiva

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, smatra da je ovo odličan potez Vlade Republike Srbije i da pacijenti više neće čekati u redovima.

- Digitalizacija je jedan odličan potez koji je pokrenula Vlada Republike Srbije i Ministarstvo zdravlja unazad nekoliko godina. Dobili smo odličan benefit za naše pacijente i za naše brže funkcionisanje. Pacijenti na ovaj način brže dolaze do leka ne čekajući redove u domovima zdravlja - rekao je Đerlek.

Naveo je i u koje svrhe je iskorišćena digitalizacija.

- Digitalizaciju smo iskoristili kao preventivu kod skrininga za rano odkrivanje raka dojke. Zatim u dijagnostici preko AI tehnologije. U terapiji preko telemedicine jer imamo pilot projekat sa onkologijom da pacijenti koji koriste oralnu terapiju kao hemioterapiju imaju kontakt sa svojim onkologom - rekao je Đerlek.

- Vlada je usvojila akcioni plan za sprovođenje digitalizacije 2022/23. Ono što ćemo prvo uraditi je uvođenje eRecept i eKarton. Zato što smatramo da postoji velika praznina između dva sistema, a to je državni sistem koji funkcioniše i privatni sistem gde se leči veliki broj naših pacijenata. Sa ovom integracijom lekari će imati jednim klikom istoriju bolesti o svom pacijentu - rekao je Đerlek.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading