DECA SVE VIŠE KRADU, DROGIRAJU SE Prošle godine protiv mlađih od 18 godina podneto 2.513 krivičnih prijava i za tri ubistva
Alo! Vladimir Marković

Prilikom hapšenja, policija je kod njega, kako je saopšteno, pronašla 13 paketića sa marihuanom.

Nekoliko dana kasnije, u Nišu je priveden mladić (16), osumnjičen da je s leđa prišao jednom muškarcu (54), oborio ga na zemlju, šutirao i pokušao da mu otme torbicu. Pre nedelju dana u Beogradu je uhapšen maloletnik (17), koji je, kako se sumnja, u Ulici Nikodima Milaša, u trenutku kad je ugledao policajce, bacio 20 kesica, u kojima je, pretpostavlja se, bila marihuana, a zatim nožem naneo lake telesne povrede pripadniku MUP.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine je protiv maloletnika podneto 2.513 krivičnih prijava. To je, doduše, značajno manje, za oko hiljadu, u odnosu na 2017, kada je podneto čak 3.465. Nakon njihovih provera, podignuto je 1.749 optužnica, a 1.383 osobe mlađe od 18 godina na kraju su i osuđene.

Serijski lopov uhapšen u Vrnjačkoj Banji zbog lažnog predstavljanja i krađa - Alo.rs

Zbog krivičnih dela protiv života i tela, prijavljeni su 349 puta, a najviše, čak 260 puta, u pitanju je bilo nanošenje lakih povreda. Maloletnici su prošle godine počinili i tri ubistva. Protiv njih je podneto i 55 krivičnih prijava zbog nanošenja teških telesnih povreda.

Maloletnici su najviše, čak polovinu krivičnih dela za koje su prijavljeni, počinili protiv imovine - 1.263. To znači da su najviše krali, pljačkali, uništavali imovinu, uzimali tuđa kola i varali ljude. Za krađe su dobili 418 prijava, za oštećenje i uništenje tuđih stvari 203, a za prevare i sitne krađe 71. Tuđe vozilo su ukrali i bili uhvaćeni 76 puta.

Javni red i mir prošle godine narušavali su 264 puta, što je skoro duplo manje nego pre pet a. Reč je mahom o nasilničkom ponašanju - 245 puta, dok su 12 puta nosili oružje.

U krivičnom delu protiv zdravlja ljudi uhvaćeno je 182 mlađih od 18 godina, i to pre svega zbog narkotika. Protiv čak 151 podneta je krivična zbog držanja opojnih droga, a protiv 28 zbog prodaje.

Interesantan podatak je da je protiv 98 maloletnika podneta prijava za nasilje u porodici. NJih 36 počinilo je dela protiv polne slobode, poput silovanja, nedozvoljenih polnih radnji, polnog uznemiravanja, obljube.

Oblačno, mestimično sa kišom ili lokalnim pljuskovima sa grmljavinom - Alo.rs

S obzirom na broj počinjenih krivičnih dela najviše ih je i sankcionisano zbog krađa i uništavanja imovine - 635. Zbog narkotika sankcije su izrečene za njih 229, a zbog nanošenja povreda kažnjeno je 181. Zbog oružja i nasilničkog ponašanja sankcionisano je 133. U zatvoru ih je završilo troje, jedno zbog ubistva, jedno zbog teške krađe i jedno zbog razbojništva, a izrečena im je kazna od šest meseci do dve godine zatvora. Za 1.380 njih izrečene su vaspitne mere, najviše pojačanog nadzora, a onda upozorenja i usmeravanja. Za 94 izrečene su zavodske mere - odlazak u popravni dom.

Čak 204 maloletnika su već ranije bila osuđivana, što znači da su se vratili kriminalnim radnjama i ponašanju.

DEVOJAKA PRESTUPNIKA 10 ODSTO

Od ukupnog broja maloletnih delinkvenata, oko 10 odsto su devojke. Što se tiče starosti, najviše je kriminalnih maloletnika od 17 godina - 448, od 16 ih je 408, od 15 - 303, a od 14 godina - 224.

Najviše maloletnika koji su počinili kriminalna dela prijavljeno je u južnoj i istočnoj Srbiji - 972, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji - 773, u Vojvodini 697 i u Beogradu 71.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading