Episkop Sremski Vasilije odlikovao Aleksandra Đurđeva Ordenom Svetoga Maksima Brankovića (FOTO/VIDEO)
Foto: privatna arhiva

Episkop Sremski Vasilije odlikovao je Aleksandra Đurđeva, poslanika i predsednika Srpske lige, Ordenom Svetoga Maksima Brankovića.

Ceremonija uručenja ordena održana je u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima.

Đurđev je Orden primio iz ruke Episkopa Sremskog Vasilija.

 

- Imamo jednu posebnu čast da odlikujemo Ordenom Svetoga Maksima Brankovića, sina majke Angeline, koji je bio srpski despot i mitropolit… Samim svojim bićem I mnogim drugim stvarima u životu toliko je podario crkvi, toliko je darovao. Naš brat, Aleksandar koji je ovde prisutan, veliki je dobrotvor i prvi je onaj koji se potrudio, i njegovom zaslugom, najviše, smo vratili u otadzbinu i sahranili, posle 100 godina, velikana srpskog naroda Vozda Đorđa Stratimirovića, a posle mu podigli i jedan spomenik koji je i ukras ovog grada. A sa druge strane veliki je ktitor i priložnik konaka Manastira Vavedenja Presvete Bogorodice koji je metoh Manastira Hilandara. I on oslušnući taj poriv i tu snagu, i Manastira Hilandara, a i potrbe ovom gradu, pa je zdušno pomogao i pomoćiće, i pomaže ovaj Manstir da zaživi u pravom smislu te reči – istakao je Episkop Sremski Vasilije.

Orden Svetog Vladike Maksima Brankovića, Aleksandru Đurđevu, dodelila je Eparhija Sremska sa blagoslovom Episkopa Vasilija, a za za delatnu ljubav prema Svetoj Majci Crkvi.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading