KAKVO NAS VREME OČEKUJE U SEPTEMBRU? Biće vreline, a onda sledi obrt - dugoročna prognoza meteorologa Todorovića
Foto: Tanjug/Zoran Zestić

Danas je crveno slovo, pravoslavni vernici slave Svetog Iliju gromovnika, a stara narodna kaže da je od Svetog Ilije sunce sve milije.

Istinitost ovog narodnog verovanja obelodanio je čuveni meteorolog Nedeljko Todorović.

- Ta narodna zapažanja imaju smisla. Kad pogledamo merenja u poslednjih 100 godina najveće temperature su krajem jula i početkom avgusta. Od Svetog Ilije polako temperatura počinje da pada, a meteorološki od 22. jula sunce je sve blaže. Međutim, nije svake godine tako. Imali smo leta kad je bilo vruće, s temperaturama i do 40 stepeni krajem avgusta i početkom septembra - rekao je meteorolog Nedeljko Todorović.

On je otkrio i kakva će biti dugoročna vremenska prognoza

- Biće svakim danom sve toplije. U petak i subotu će biti pik do 35 stepeni u Beogradu, ponegde i do 37 stepeni. U nedelju nas očekuje blago osveženje, ponegde s kratkotrajnim pljusovima i grmljavinom , moguće je da će u nekim krajevima biti i nepogoda. Do polovine avgusta vreme bez velikih vrućina, maksimalno oko 30 stepeni. Onda nas opet očekuje pik vrućina između 15. i 20. avgusta. Posle toga sumnjam da će temperature ići u prave letnje vrućine, pa se od tad očekujemo da ulazimo u pozno leto - dodao je Todorović.

Meteorolog se ogradio s obzirom da pouzdanost dugoročnih prognoza ne može biti ista kao za predviđanje vremena u naredna tri dana.

- S vremenom se nikad ne zna. Čak i u prvoj polovini prošlog veka bilo je 42 stepena u septembru. Ono što sa velikom izvesnošću mogu reći je da nas do kraja avgusta očekuje toplo vreme, ali bez velikih vrućina s vrednostima od 37 ili 38 stepeni - zaključio je Todorović.

Komentari (0)

Loading