LOŠ ZNAK Posle paklenih dana, sručilo se nevreme na Srbiju: Zagrmelo na Ognjenu Mariju
Alo

Nevreme praćeno jakom kišom i gromovima, olujnim vetrom koji je obarao drveće i skidao crep sa krovova pogodilo je Srbiju u subotu predveče i u mnogim mestima izazvalo veliku materijalnu štetu.

Iako smo jedva dočekali da posle ekstremnih vrućina stigne osveženje, a za ovakve oluje meteorolog Nedeljko Todorović kaže da su uobičajena pojava tokom leta, to što je zagrmelo baš na Ognjenu Mariju prema narodnom verovanju nije dobar znak. To može da znači da je pred nama teška i sušna godina, a stariji tvrde da su ovakve situacije ukazivala na bolest i siromaštvo, glad i velike nesreće. Da je dan prošao bez olujnog vremena, to bi bila najava da nas čekaju napredak i blagostanje.

Za dva sata u Kragujevcu je prekjuče pao 51 litar kiše po kvadratnom metru, uz snažan vetar i grmljavinu. Ulice su jedno vreme bile pod vodom jer kišna kanalizacija nije mogla da prihvati toliku količinu padavina. U naselju Bubanj stablo je palo na parkirana vozila i pričinilo veću materijalnu štetu. U naselju Petrovac potpuno je uništen krov balon-sale Sportskog centra „Viktorija“. Najvažnije je da niko nije povređen.

LOŠ ZNAK Posle paklenih dana, sručilo se nevreme na Srbiju: Zagrmelo na Ognjenu Mariju

Alo

Grad Kragujevac

- Imamo nekoliko lokacija gde je prijavljena materijalna šteta, kao ovde u naselju Bubanj. Sad smo se uverili da je stablo izgledalo zdravo, ali je u korenu bilo trulo. Naše „Zelenilo“ radi pod velikim pritiskom javnosti kada je seča stabala u pitanju. Njihov posao je da utvrde da li je stablo zdravo i seku ih ako nije tako da ne bi došlo do ovakve situacije kao danas. U ovom slučaju se to, nažalost, nije videlo - rekao je Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca, prilikom obilaska delova grada u kojima je nevreme pričinilo najveću štetu i najavio da će odgovarajuće službe utvrditi štetu, a da će Gradska uprava nastojati da pomogne da se ona sanira. Vetar je pričinio još problema. Na ukrasnom drvoredu ka Šumaricama, s leve strane, svako drugo stablo je počupano. Radarski centar na Bešnjaji je tokom nevremena, koje je trajalo od 12 do 16 sati, ispalio 123 protivgradne rakete. I pored toga, grad slabijeg intenziteta pogodio je prigradska naselja Petrovac, Uglješnica, Jabučar i Denino brdo.

Oluja u Čačku je nosila sve pred sobom, stoletno drvo iščupano je iz korena i blokiralo je saobraćajnicu, ulice su bile potopljene.

- Nastao je haos kada je oluja iz korena iščupala stoletno drvo koje je provalilo ogradu i palo na put u jednoj od najprometnijih ulica koje vode ka bolnici. Zbog toga je obustavljen saobraćaj u toj kolovoznoj traci. Samo pukom srećom nije bilo povređenih - rekao je za Agenciju Rina jedan Čačanin.

Zbog velike količine padavina u selu Mrčajevci šahte nisu mogle da prime svu vodu i bio je potop na Ibarskoj magistrali koja prolazi kroz ovo mesto u Šumadiji.

- Izlila se ogromna količina vode, vozila nisu mogla normalno da saobraćaju. Slično je i sa drugim ulicama u Mrčajevcima, nakon kiše ostao je potop - kažu meštani.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading