NAPAD VUKOVA KOD KRAGUJEVCA Meštani uplašeni i traže pomoć
Shutterstock

Meštani planinskog sela Dulene kod Kragujevca žale se da su im se u kraju pojavili vukovi koji napadaju i dave ovce čak i danju.

Čekaju naknadu štete od osiguranja, što se odužilo, a navode da će morati da prodaju umatičena stada od kojih uglavnom žive ako im neko ne pomogne.

Dulene, lepo za oko, ali surovo za život. U nepreglednim prostranstvima šuma podno Gledićkih planina odnedavno vukovi seju strah među stokom i ljudima.

- Ovce su pasle u voćnjaku, pasla je pored same vrzine, vuk je nju samo ćapio i izvuko iz vrzine, a posle tri dana toga sam video vuka, iskočio ispred mene na deset metara - priča Dragan Marković iz Dulena kod Kragujevca.

U ovo doba VUKOVI se sve više približavaju kućama: Stručnjak otkrio šta prvo treba URADITI ako ih sretnemo na putu! - Najžena

U selu Dulene i okolnim mestima, poslednjih meseci, nastradalo je više desetina ovaca i jagnjadi.

- Tu jednu noć ih nisam zatvorio, reko, tu je štala blizu, a ono zbrisani - žali se Petar Marković.

Dragan Mijajlović moli nadležne organe da im pomognu.

- Problem će da bude za nas, kad budu vukovi počeli zimus da nas presreću, onda će da bude problem - upozorava Mijajlović.

NAPAD VUKOVA KOD KRAGUJEVCA Meštani uplašeni i traže pomoć

Foto: Shutterstock

 

 

Kako naplatiti štetu

A problem je i naplata štete pa je meštani nisu ni prijavili lovačkom udruženju. Da bi je dobili treba da ispune propisane mere za sprečavanje štete od divljači i zapisnikom veterinara dokažu da je štetu pričinio vuk.

Na teren izlazi komisija u kojoj je i lovni inspektor pa se sva dokumentacija šalje osiguravajućoj kući koja ima poslednju reč.

Procedura za nadoknadu štete je komplikovana. Pa kako onda da vukovi budu siti, a ovce na broju?

- Vuk se lovi od 1. jula do 31. marta. A sa druge strane, znači da imamo i pomoć pastira, da budu uz stado, da imaju psa, da obezbede svoje torove. I tako ćemo jedino doći do nekog rešenja - smatra upravnik lovišta LU "Šumadija" Kragujevac Miloš Maksimović.

Lovačko udruženje "Šumadija" koje gazduje zemljištem od 67.000 hektara dobilo je saglasnost resornog ministarstva za odstrel tri vuka.

Koliko će ovaca do tada ostati na Gledićkim pašnjacima, pitaju se zabrinuti meštani.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading