KAP KRVI SPASAVA ŽIVOT Oko 2.000 beba testirano u GAK Narodni front na SMA
Foto: Alo.rs

Kad su rezultati potvrdili da je i 16-mesečni brat prve SMA bebe u Srbiji otkrivene skriningom pozitivan, shvatilo se koliki je značaj projekta, koji se sprovodi u GAK „Narodni front“ od aprila. Iako se radi o teškoj dijagnozi, bolest je otkrivena pre ispoljavanja prvih simptoma.

U Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“ primena neonatalnog skrininga na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) počela je 12. aprila.

Za tri i po meseca testirano je oko 2.000 beba, izjavila je za Alo! koordinator projekta dr sc. med. Tamara Šljivančanin Jakovljević.

KAP KRVI SPASAVA ŽIVOT Oko 2.000 beba testirano u GAK Narodni front na SMA

Foto: Alo.rs

 

 

- Procedura je vrlo jednostavna, iz bebine pete se uzme kap-dve krvi i uzorak se šalje Centru za humanu molekularnu genetiku na Biološkom fakultetu. Krv se uzima najčešće drugog dana po rođenju jer je pre toga potrebno da lekari obave razgovor s majkom i kad roditelj potpiše saglasnost, uzima se krv novorođenčeta - objasnila je dr Šljivančanin Jakovljević.

Prema njenim rečima, do sada je pet odsto majki odbilo skrining.

- Razlozi su različiti, od nepoverenja do mišljenja da je njihovo dete deo eksperimenta, a ponekad je u osnovi i strah od suočavanja s istinom ako njihova beba bude pozitivna. Dešavalo se da neke majke budu izričite da neće, a posle prihvate - rekla je doktorka, i dodala da jedan od razloga nepristajanja na skrining i ta što u poslednje vreme budući roditelji kad rade prenatalni test doplate i za SMA, pa zbog toga misle da nema potrebe raditi analize posle rođenja.

Međutim, doktorka Šljivančanin preporučuje svima da se test ipak uradi i posle rođenja bebe jer prenatalni, kako kaže, može ponekad da bude lažno negativan.

KAP KRVI SPASAVA ŽIVOT Oko 2.000 beba testirano u GAK Narodni front na SMA

Foto: Alo.rs

 

 

Vrlo je važno da se radi skrining jer najteži oblik, TIP 1, otkriva se u prvih šest meseci, i dete će tada dobiti terapiju pre ispoljavanja simptoma bolesti, zbog čega će za razliku od kasnije dijagnoze imati priliku za normalan razvoj i život.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading