SAMO U OKTOBRU DO 60.000 DINARA Prijava traje kraće od 2 minuta, a evo ko može da se prijavi!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Oktobarski popis šansa je i za sve koji žele dopunski posao, a mogu da se prijave do 5. avgusta na sajtu Zavoda za statistiku.

Popisivači će ostvariti prosečnu zaradu od oko 60.000 dinara neto (u zavisnosti od dodeljene teritorije za rad), uz nadoknadu troškova neophodnih za obavljanje posla, kao i pratećih poreza, doprinosa i zdravstvenog osiguranja tokom perioda angažovanja, piše Telegraf. Mogućnost da se prijave za rad u Popisu imaju svi punoletni građani Republike Srbije - studenti, starosni penzioneri, nezaposlena lica, kao i zaposleni koji popune i pošalju elektronsku prijavu dostupnu na linku koji se nalazi na veb-sajtu Popisa (popis.stat.gov.rs) – do 5. avgusta 2022. godine u 20 časova.

Vrelo još danas, za vikend totalni obrt! - Alo.rs

Za popunjavanje elektronske prijave potrebno je oko jedan i po minut, a uz prijavu se ne dostavlja nikakva dodatna dokumentacija.

Za prikupljanje podataka prvi put će popisivači, umesto papirnih upitnika, koristiti laptop, pa je znanje rada na računaru jedan od uslova za posao.

- Kada se prijavljuje lice mora da bude punoletno, 18 ili više godina, da bude srpski državljanin, da ima prebivalište ili boravište na teritoriji Republike Srbije, da u prošlosti nije kažnjavan, osuđivan i da se trenutno protiv tog lica ne vodi krivični postupak niti neki drugi istražni postupak - kaže Mladen Veličković, načelnik Odeljenja za pravne poslove Republičkog zavoda za statistiku.

Neće imati ko da nam popravi cipele. Zanatlija sve manje, za smer obućara prijavio se jedan učenik - Alo.rs

Iako broj umrlih, prema uzroku smrti, nije popisna tema, Republički zavod je prvog jula objavio godišnje podatke o preminulima u prošloj godini, kod kojih se uzrok smrti može dovesti u vezu sa koronom.

- U prošloj godini u Republici Srbiji zbog pandemije beležimo povećanu smrtnost. Umrlo je oko 136.000 lica, a od bolesti koje se mogu dovesti u vezi sa kovidom 19, ti uzroci su sada na drugom mestu po učestalosti po broju umrlih, nemam tačno podatke, ali nešto više od 27.000 lica prema našim podacima - navodi Snežana Lakčević, pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku, sektor društvenih statistika.

Snimci vrtložnog vetra šokirali meštane - Alo.rs

Popisivaće se i zatvorenici, zaposleni u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, ali i oni u centrima za prihvat izbeglica i azilanata.

Jedna od novina je da će osobe koje su živele u inostranstvu odgovarati i na pitanje kada su se odselile iz Srbije i kada su se vratile.

U međuvremenu, nije bilo zahteva poput onog da se "Vojvođanin" uvrsti u nacionalnu pripadnost, ali su se neki, na primer, interesovali da li će se popisivati kućni ljubimci, tačnije psi, i zašto ne.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading