IDETE NA ODMOR KOLIMA? Evo nekoliko dragocenih saveta kako da vam putovanje bude što lagodnije
Promo

Zbog sezone odmora, leto je doba povećanog intenziteta saobraćaja, gužvi na putu, i često višesatnog čekanja na graničnim prelazima, pa je poželjno da se pre startovanja motora opredelite kojom maršrutom da krenete (ukoliko ima više opcija), kao i koje vreme je najpovoljnije za putovanje, kako biste za volanom izbegli nepotrebne gužve ali i visoke temperature koje mogu da vas zadese u toku dana.

Svakako, nekoliko dana pred putovanje, potrebno je blagovremeno da se informišete o stanju na putevima, kao i da li ima potencijalnih radova na putu. Uz to, važno je da budete sigurni u Vašeg četvorotočkaša, pa je topla preporuka stručnjaka da se pre polaska na put obavi tehnički pregled vozila.

2.Ček-lista

Detaljno razrađeni plan odmora već je pola odrađenog posla. To uključuje planer sa zadacima koje je potrebno rešiti pre odlaska, kao što je pakovanje kofera, priprema dokumentacije (uključujući i lična dokumenta), raspoloživost auto-karte i spiska zanimljivih atrakcija koje je potrebno posetiti za vreme putovanja, zatim nabavka dovoljne količine namirnica i tečnosti za piće, barem do narednog odredišta. Pripremite omiljenu play-listu, a ukoliko je putovanje porodično, nije naodmet da se naoružate društvenim igrama koje će ubiti barem neki „sat“ klincima na zadnjem sedištu.

3. Pravite pauze

Pravite pauze tokom dugih vožnji, a ukoliko želite da spojite prijatno i korisno, najbolji savet je da pauzu napravite na nekoj od benzinskih stanica. 

4. Raspitajte se o merama

Ukoliko putujete u inostranstvo, za svaki slučaj informišite se o mogućim epidemiološkim merama koje mogu biti na snazi u drugoj zemlji. Iako se čini da korona više i nije toliko aktuelna, neke države i dalje imaju strogo propisane uredbe koje regulišu ulazak stranih državljana, kao što je obavezna vakcinacija ili PCR test. Svakako, poželjno je da zaštitna maska kao i dezinfekciono sredstvo za čišćenje ruku budu deo vaše kućne apoteke tokom putovanja. Takođe, ne zaboravite na putno i zdravstveno osiguranje koje može da uključuje i COVID-19 pokriće na teritoriji druge države.

5. Uživajte u letu na svakom pređenom kilometru

Ma koliko se činilo da je putovanje najstresniji deo godišnjeg odmora, zašto ne bi postalo najzanimljivije? Odvojite nekoliko sati da posetite usputne turističke atrakcije i na taj način upotpunite odmor novim doživljajima i nezaboravnim porodičnim uspomenama.

 

 

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading