OPREZ! Susret s morskim paukom može biti veoma bolan: Pazite gde stajete
Foto: Alo/Shutterstock

„Moje dete je danas nagazilo u moru ribu koja se zove dragon fish. Ima otrovnu bodlju i nakon uboda je osetio veliku bol i plakao je puno. Hvala ljudima iz kafića koji su znali o čemu se radi, pa su nam odmah pomogli i sve je prošlo bez posledica. Odmah su stavili detetovu nogu u kofu vrele vode i tako sprečili širenje otrova. Rekli su nam da i kod lekara isto to urade. Možete pogledati na netu da biste znali o čemu se radi. Ima ih u plićaku u celoj Olimpijskoj regiji“, napisala je mama dečaka u grupi Grčka info.

Na društvenim mrežama se ovih dana pojavilo još nekoliko ovakvih slučajeva. Ova opasna riba stanuje u većim dubinama Egejskog mora, ali se sve češće pojavljuje i u plićaku. Susret sa morskim paukom je veoma neprijatan i njen ubod vrlo je bolan. Morski pauk ima visoko postavljene oči, donja vilica mu je duža od gornje i ima šare na leđima. S donje strane ima bodlju okrenutu unazad, a sličnu bodlju ima i na prvom leđnom peraju.

Preko bodlji morski pauk ubacuje  otrov u telo žrtve, a nekada davno, bez adekvatne medicinske pomoći bilo je i smrtnih slučajeva. I ove sezone je, prema rečima lekara, bilo nekoliko slučajeva uboda ove ribe.

OPREZ! Susret s morskim paukom može biti veoma bolan: Pazite gde stajete

Foto: Alo/Shutterstock

 

„Imali smo malu nezgodu sa klincem pre nekoliko dana, pa smo skoknuli do lekara. Doktorka nam je rekla da je od početka sezone bilo nekoliko, nažalost, bolnih susreta sa ovom ribom. Srećom, moj sin je prošao dobro, samo se malo posekao, ali želim sve da upozorim da se ova riba može sresti i u plićaku, ne samo u velikim dubinama“, napisao je jedan turista iz Srbije koji letuje u Nei Poriju.

Kad vas ova riba ubode, prvo se javlja jak bol koji može trajati satima, a neke od posledica uboda mogu biti i nesvestica, povraćanje, lupanje srca i povišena temperatura. Najbolje je odmah potražiti lekarsku pomoć, a kao preventivu najbolje je nositi gumene sandale prilikom ulaska u vodu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading