SPREMATE SE ZA PUTOVANJE ILI ODMOR Ovo je spisak stvari koje nikako ne smete da uradite
Foto: Shutterstock

Međutim, postoje i neki prilično neobični propisi na koje možete naići u inostranstvu. Turisti su u prošlosti bivali kažnjavani ili su provodili neko vreme iza rešetaka jer su se bavili aktivnostima koje mnogi od nas smatraju standardnim.

Meštani na idiličnom italijanskom ostrvu Kapri veoma su ponosni što svoju sliku raja na ostrvu održavaju savršenom. Zato nije iznenađenje što su pratili svetski trend zabrane upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu.

Plastične slamčice i čaše više neće biti dostupne ni u jednom od brojnih restorana i kafića na ostrvu. Da bi se očuvala netaknuta lepota ostrva, turisti će se takođe suočiti sa kaznama do 500 evra ako budu uhvaćeni sa plastikom za jednokratnu upotrebu u svom posedu. Dakle, ako planirate da odete na piknik na Kapriju, vodite računa da sa sobom imate staromodnu pletenu korpu za piknik i samo bez plastike.

Tajland: Vređanje kraljevske porodice

Tajlanđani izuzetno poštuju svoju kraljevsku porodicu, a strogi zakon koji se odnosi na Njihovo Veličanstvo rigorozno se primenjuje kako kod turista, tako i kod lokalnog stanovništva. Prema tajlandskom zakonu, strogo je zabranjeno davati bilo kakve negativne komentare u vezi sa kraljevskom porodicom. To može uključivati i najobičnije spekulacije o kralju.

Kršenje zakona o kraljevskoj porodici može dovesti do produženog odmora iza rešetaka. Ovo uključuje čak i gaženje novčanice, jer se na njoj nalazi kraljev lik.

Nošenje kupaćih kostima

Kupaći kostimi su prva stvar koju spakujemo za letovanje. Neki od nas zamišljaju sebe kako ceo odmor provode u kupaćim kostimima.

Međutim, brojna mesta u Evropi sada nameću zabranu nošenja kupaćih kostima van plaže. Ovo uključuje ne samo žene u bikiniju, već i muškarce bez košulje. Pre 11 godine su gradske vlasti u Barseloni počele da izriču novčane kazne turistima koji se ne obuku pre nego što napuste plažu.

Kupanje u rimskoj fontani

Hlađenje u fontani može izgledati kao savršena aktivnost za vruće letnje dane. Međutim, upravo to vam doneti pozamašnu kaznu. Poput Venecije i Firence, Rim se takođe obračunava sa neposlušnim turistima. U pokušaju da obuzda "turističke vandale", grad je zabranio kupanje u bilo kojoj od fontana. U suprotnom se oprostite od 450 evra, jer ćete toliko platiti ukoliko vas organi reda uhvate u brčkanju.

Jesti u javnosti u Firenci

Lutanje italijanskim gradom Firencom, lizanje sladoleda ili sedenje na trgu i uživanje u pici za ručak deluje kao sasvim obična aktivnost na odmoru. Međutim, kao što je to slučaj u mnogim popularnim italijanskim destinacijama, stanovnici Firence više nemaju strpljenja za horde nesmotrenih turista koji često ostavljaju popriličan nered za sobom. Vlasti su prvobitno počele da čiste crkvene stepenice i kaldrmu koju posećuju turisti svakog ručka. Kada ni to nije odvratilo turiste od iste prakse, grad je izrekao kazne od 150 do 500 evra za obrok na javnom mestu.

Uzimanje suvenira

Ko se nije vratio kući sa školjkom ili kamenčićem sa svog odmora na moru?

U Kornvolu, lokalne vlasti su postale toliko zabrinute zbog uticaja hiljada turista na životnu sredinu da su počele da izriču velike kazne. Pre četiri godine, jedan turista je bio primoran da putuje stotinama kilometara da bi vratio kamenčiće koje je uzeo sa plaže kako bi izbegao plaćanje velike kazne od 1.000 funti (1.200 evra). Na Sardiniji, vlasti su zauzele sličan stav prema turistima koji uklanjaju pesak sa plaža.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading