KOMUNALNE SLUŽBE ISKORENJUJU NAJDOSADNIJI KOROV Najveća koncentracija ambrozije u avgustu
Foto: Alo.rs

Akcije uništavanja ambrozije počele su širom Beograda, kako u urbanim delovima prestonice tako i na periferiji. Uništavanje ove korovske biljke trajaće do kraja septembra ili početka oktobra.

Sekretarijat za zdravstvo je izvršio javnu nabavku usluga za monitorig i mapiranje terena pod ambrozijom, laboratorijska i terenska istraživanja i hemijsko suzbijanje na neuređenim površinama na teritoriji grada Beograda u 2022. godini. 

Za uništavanje ambrozije koja se prostire na uređenim zelenim površinama u prestonici zadužene su ekipe JKP „Zelenilo Beograd“, dok na teritorijama sedam prigradskih opština korov suzbijaju komunalna preduzeća ovih lokalnih samouprava.

S druge strane, korov na privatnim posedima treba da uklanjaju vlasnici. Na to ih obavezuje i Uredba o merama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke u okviru Odluke o komunalnom redu, a koje se, uglavnom, niko ne pridržava. Zbog neuništavanja ambrozije, korisnici i vlasnici parcela se kažnjavaju novčano, i to iznosom od 15.000 do 150.000 dinara, u zavisnosti od veličine placa. Često je kazna blaža u odnosu na privatni angažman, pa je u tome i razlog što se na privatnim parcelama retko uništava.

KOMUNALNE SLUŽBE ISKORENJUJU NAJDOSADNIJI KOROV Najveća koncentracija ambrozije u avgustu

Foto: Alo.rs

 

Prošle godine hemijski tretmani za uništavanje ambrozije početi su nešto kasnije, a kao jedan od razloga nadležni su navodili da biljka nije dostigla dovoljnu visinu koja je potrebna za uništavanje. Obilne kiše koje su tada padale nisu pogodovale razvoju ove biljke.

Ambrozija je neverovatno otporna biljka kojoj pogoduje suva klima i otvoren prostor. Veoma je prilagodljiva i brzo se širi, najčešće se može videti pored puteva, ima je na zapuštenom, ali i na kultivisanom, obradivom zemljištu, gde sprečava razvoj drugih biljaka.

To je jednogodišnja korovska biljka, koja može da naraste do dva metra, a oko deset odsto stanovništva je alergično na njen polenov prah.

Alergolozi uvek kažu da je dobro što se uz adekvatnu terapiju može držati pod kontrolom, a loše što nisu izlečive.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading