RODITELJI, OPREZ! Dileri sve domišljatiji kako da dođu do kupaca: Vatromet je signal da je stigla droga
Alo

Na društvenim mrežama pojavila se zabrinjavajuća vest o tome da dileri droge imaju novu taktiku i da ispaljivanjem vatrometa obaveštavaju mušterije da je stigla roba.

- To da dileri vatrometom obaveštavaju klijente da su na poziciji do sada u praksi nismo imali - rekao je za Alo! anonimni izvor iz MUP-a.

- Poslednjih godina preuzeta je taktika iz SAD, da dileri obese patike kao znak da ima droge, i takve slučajeve smo otkrivali i pratimo ih - kažu u policiji.

Obešene patike

Obešene patike su taktika koju koriste dileri širom Evrope, Kaže Beograđanka T. S. koja živi u Barseloni.

RODITELJI, OPREZ! Dileri sve domišljatiji kako da dođu do kupaca: Vatromet je signal da je stigla droga

Alo

 

- U početku mi je bilo čudno što na mnogo mesta vise patike, a onda su mi prijatelji koji tu žive duže vremena rekli da je to znak za one koji žele da kupe drogu! - kaže naša sagovornica, i dodaje da je kačenje obuće narodni običaj da se nešto najavi, svadba, kraj školske godine, pa su to preuzeli i dileri droge.

- Dileri droge s Balkana poznati u svetu kao veoma dovitljivi, nalaze lako načine da komuniciraju. Bilo je presretanja poruka „stigao sam s odmora, hajde da se vidimo“ ili „završena je berba grožđa“. Oni koriste sve moguće načine za obaveštavanje i za šverc. Švercuju drogu preko kolača, voća, mokre odeće.... Oni nalaze sve moguće načine. To nisu male pare i njima ne manjka mašte i inicijative - rekla je Gordana Mišev, ekspert za bezbednost.

RODITELJI, OPREZ! Dileri sve domišljatiji kako da dođu do kupaca: Vatromet je signal da je stigla droga

Alo

 

Sa njom se slaže i Božo Spasić, bivši inspektor Službe državne bezbednosti, koji ističe da dileri koriste razne sisteme obaveštavanja da je droga stigla i da mogu da je podignu.

- Oni koriste iste načine na koje to rade obaveštajne i kontraobaveštajne službe. Imali smo slučaj dilera na Dorćolu u Jovanovoj ulici gde su obaveštavali da je droga stigla tako što su na zgradi povlačili kredom belu crtu. Čim nema droge, nema ni linije... Veliki broj dilera je oko pijaca, ako diler ima kapu - ima droge, ako nema - nema... Veoma su vešti da zamaskiraju to što rade. Video sam tu vest na društvenim mrežama za vatromet, moguće je, jer trgovcima droge je na raspolaganju širok dijapazon za obaveštavanje svojih kupaca -rekao je Spasić u Jutarnjem programu Prve televizije.

Srednjoškolci u velikoj opasnosti

Gordana Mišev ističe da je, prema rezultatima istraživanja koje je nedavno sproveo Kriminalističko-policijski univerzitet, oko polovine školaraca došlo u kontakt s drogom ili im je ponuđena droga, znaju gde mogu da je nabave.

- Zabrinjavajuće je to što srednje škole sada postaju centri delovanja dilera, a mnogo je faktora zbog kojih su mladi u iskušenju. Oni žele da se dokažu i pokažu, devojčice to čine iz ljubavi prema momku koji ih nagovara - kaže Gordana Mišev, i podseća da je alarmantan podatak da je 18 odsto mladih probalo neku vrstu droge, a da je polovina srednjoškolaca pušila marihuanu, kao i da se ne drogiraju samo mladi, već i da među starijom populacijom ima onih koji konzumiraju neki od narkotika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading