U SRBIJI KAO U RERNI Toplotni talas ne posustaje, biće 40 stepeni, a onda - pljuskovi i grmljavina
Foto; Pixabay

Već ove nedelje imaćemo dostizanje 40. podeoka na skali termometra, prognozira Đurić za "Telegraf".

Prema njegovoj najavi, u okvirima toplog talasa desiće se i jedno "zahlađenje", sa temperaturama nešto iznad 30 stepeni.

- Toplotni talas obara temperaturne rekorde na zapadu i severozapadu Evrope, ali u Srbiji preovladavaju veoma ugodne i prijatne letnje temperature. Ipak, narednih dana toplotni talas će zahvatiti i Srbiju, ali u nešto blažem obliku nego zapad Evrope, tako da se i pored veoma visokih temperatura, ne očekuju obaranja temperaturnih rekorda - navodi meteorolog.

Međutim, od srede će Srbiju zahvatiti veoma topla vazdušna masa sa zapada, pa se već sutra očekuju temperature od 32 do 36 stepeni, u Beogradu do 34.

Još vrelije biće u Srbiji od četvrtka, uz maksimalne temperature preko 35 stepeni, a u subotu ponegde i do 40.

- Usled delovanja anticklona biće vedro i bez oblaka. U subotu krajem dana do severozapadnih, a u nedelju i preko ostalih predela Srbije preći će veoma oslabljeni hladni front, koji će se svojom glavnom kretati dosta severnije. On u Srbiji neće biti izražen u viodu padavina, jer se tek lokalno očekuje redak pljusak sa grmljavinom, već u vidu toga što će jugoistočni vetar biti u skretanju na severozapadni, po prodor hladnog fronta biće i veoma jak i po tome što će temperatura biti u padu za oko 5 stepeni, pa se u nedelju očekuju vrednosti od 32 na severu do 37 stepeni na jugu i istoku Srbije, a u ponedeljak od 31 do 35°C. Dakle, osveženje ako se može tako nazvati, biće neznatno i uglavnom u vidu pojačanog severozapadnog vetra - ističe Đurić.

Ipak, već od utorka nastavlja se toplotni talas, kada će maksimalne temperature ponovo biti iznad 35 stepeni. Prema trenutnim prognozama, uticaj anticklona očekuje se u Srbiji sve do kraja jula, pa i početkom avgusta, što će uslovljavati uglavnom vedro i stabilno vreme, a blaga osveženja očekuju se tek uz prodore veoma oslabljenih hladnih frontova, koji bi nešto izraženiji kratkotrajno mogao biti oko 28. jula.

- Ušli smo u za sada najtopliji i najstabilniji deo leta, koji će se odlikovati veoma toplim i veoma sušnim vremenom. Kako je prosek maksimalnih temperatura za ovo doba godine od 27 do 30 stepeni, one će u narednom periodu neretko biti i za 7 do 10 stepeni više od proseka. Ovakvo vreme veoma nepovoljno će uticati po poljoprivredne i ratarske kulture, naročito u onim predelima gde već preovladava katastrofalna suša, a to su delovi Vojvodine.

- Kada je reč o temperaturama, očekuju se vrednosti koje su se dešavale i u prošlosti, tako da ne treba paničiti, već se prilagoditi datim vremenskim uslovima i smanjiti aktivnosti na otvorenom na minimum u najtoplijem delu dana. Kako se očekuju i veoma visoke vrednosti UV zračenja, ne treba se izlagati suncu duže bez adekvatne zaštite.

Rekordne temperature

Iako će temperature u narednom periodu u Srbiji biti vrlo visoke, za sada ne postoji opasnsot od temperaturnih rekoda, koji su zabeleženi 2007. godine kada je u Smerevskoj Palanci mereno 44,9°C, a u Beogradu rekordnih 43,6°C - navodi Đurić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading