UŽIČKI GIMNAZIJALCI BOLJI OD SVIH Iza velikog uspeha stoji zajednički trud učenika i profesora
Alo/Privatna arhiva

Generacije brucoša već godinama znaju koliko je teško upisati Medicinski fakultet u Beogradu. Ove godine 1.208 kandidata borilo se za 500 mesta. Od svih njih, na prijemnim ispitima iz biologije i hemije najviše su briljirali maturanti Užičke gimnazije!

Čestitke gimnaziji su stigle i od dekana Medicinskog fakulteta Lazara Davidovića.

Zamenik direktora Užičke gimnazije Slavko Marković u izjavi za Alo! je rekao da je ove godine Medicinski fakultet u Beogradu upisalo 16 učenika, i da sigurno zna da je jedno dete bilo drugo na rang-listi, a ostali u prvoj polovini.

- Oni su većinom sa matematičkog smera i svi su na budžetu. To je pre svega zajednički uspeh gimnazijalaca i profesora, jer su u ovo turbulentno vreme, kad se nastava odvijala kombinovano, učinili maksimalne napore da se što bolje pripreme za prijemne. Znanje je pobedilo, iza uspeha stoji veliki trud, profesori su i van redovne nastave uvek bili dostupni za dodatna objašnjenja - rekao je Marković, i dodao da u školi postoji služba koju čine pedagog, psiholog i odeljenski starešina.

UŽIČKI GIMNAZIJALCI BOLJI OD SVIH Iza velikog uspeha stoji zajednički trud učenika i profesora

Alo/Privatna arhiva

 

Oni sa svim učenicima ove škole rade anketu pre upisa o njihovim željama, ali kad se završi upis, obaveza svakog razrednog je da od svojih đaka sazna povratnu informaciju na osnovu koje se radi analiza. Za ovu generaciju biće završena do oktobra, objasnio je zamenik direktora.

Prema njegovim rečima, užički gimnazijalci već godinama postižu izvanredne rezultate na prijemnim ispitima.

- Pri vrhu konačne rang-liste prethodnih godina su bili na FON-u, ETF-u, Hemijskom, Mašinskom, kao i na Pravnom i Ekonomskom. Primetili smo manju zainteresovanost za studiranje jezika. Ove godine, za razliku od ranijih, kad su uglavnom išli na Univerzitet u Beogradu, veliki broj maturanata upisao je Fakultet Tehničkih nauka u Novom Sadu - precizirao je Marković, i dodao da generacije gimnazijalaca iz Užica uspešno završavaju fakultete, uglavnom u roku.

UŽIČKI GIMNAZIJALCI BOLJI OD SVIH Iza velikog uspeha stoji zajednički trud učenika i profesora

Alo/Privatna arhiva

 

On je siguran da je Užička gimnazija i ove godine dobila sjajnu decu, koja će nastaviti tradiciju prethodnih generacija. Matematički smer nije mogao da se upiše bez 87 bodova, a za jezički je trebalo najmanje 80 poena.

Inače, gimnazija će upisati 220 učenika, po 90 na prirodno-matematičkom i društveno jezičkom smeru, i po 20 učenika u sportskom i računarskom odeljenju.

Užice, Kraljevo, pa Beograd

Prema rang-listi koju je objavio Medicinski fakultet u Beogradu, 16 učenika Užičke gimnazije koji su polagali prijemni na ovom fakultetu postigli su najbolji uspeh (93,75 odsto). Za njima sledi devet maturanata Medicinske škole u Kraljevu sa procentom uspešnosti polaganja prijemnog ispita od 88,89 odsto, a 35 učenika Treće beogradske gimnazije bilo je uspešno 85,71 odsto.

Tabela

Srednja škola/Broj kandidata koji je polagao prijemni ispit/Procenat kandidata koji su položili prijemni ispit

Užička gimnazija/16/93,75

Medicinska škola u Kraljevu/9/88,89

Treća beogradska gimnazija/35/85,71

Deseta beogradska gimnazija/19/84,21

Deveta beogradska gimnazija/23/82,61

Gimnazija „Josif Pančić“, Bajina Bašta/5/80

Mitrovačka gimanzija, Sremska Mitrovica/5/80

Gimnazija u Čačku/15/80

Zrenjaninska gimnazija/9/77,48

Prva beogradska gimnazija/31/77,42

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading